”Sköt nackskott – och tog en bild”

NYHETER

23-åringen åtalas för mordet på Esa Rano

1 av 2 | Foto: ÖVERLEVDE FÖRSTA ATTACKEN Esa Rano överlevde yxattacken i samband grannfejden 2008 – bara för att falla offer för en mördares kula i våras. Nu åtalas en 23-åring för dådet.

Den misstänkte 23-åringen erkänner att han var hos hemma hos Esa Rano under mordkvällen.

I hans mobiltelefon hittades en bild som visar nackskottet på offret.

– Allt pekar ju mot mig, säger mannen – som trots allt fortsätter neka.

I går åtalades den 23-årige mannen misstänkt för att ha dödat Esa Rano med ett nackskott natten mot den 9 april. Förutom att mobil-pejling binder honom till byn Kärrbäck i Norrbotten, där Rano bodde, finns även annan tekniskt graverande bevisning.

”Låg och sov”

Efter att ha pressats i förhör erkände 23-åringen till slut att han varit hemma hos Esa Rano under mordkvällen. Han påstår dock att han senare blev upphämtad av en kompis och att Rano då fortfarande var vid liv.

– Han låg och sov då, säger 23-åringen i förhör.

Både kompisen som hämtade upp 23-åringen och ytterligare en vän uppger, oberoende av varandra, att 23-åringen visat en bild på ihjälskjutne Esa Rano i sängen, samt att 23-åringen sagt att han skjutit honom.

Iscensatte dådet

– Han stod på huk intill honom och satte en kula i nacken, för att få det att se ut som om det var en kort person som hade skjutit, säger en av vännerna att 23-åringen ska ha berättat efter dådet.

Vid en första genomgång av 23-åringens telefon hittades ingen bild på Esa Rano. Men efter de två vännernas uppgifter återskapas bilder – och en av dem visar nackskottet på offret.

Upphämtad hos offret

Den är tagen nio minuter innan 23-åringen blev upphämtad på brottsplatsen.

– Bilden vet jag ingenting om, säger den misstänkte.

Båda huvudvittnena kan även ge detaljerad information om pistolen som ska ha använts. Polisen har hittat mordvapnet, och en tomhylsa som hittats i Ranos sovrum matchar pistolen.

Polisens utredare har däremot inte tekniskt lyckats knyta 23-åringen till pistolen, men båda vännerna vittnar om att 23-åringen haft tillgång till vapnet.

Kort efter dådet ska 23-åringen ha varit på flera guldbutiker, där han fått guldsmycken värderade och sålda.

Sålde guldet

Smycken som visat sig tillhöra Esa Rano.

23-åringen har, enligt utredningen, slitit av Rano ringar och halsband efter att han dödats.

Höggs med yxa i huvudet – sköts ihjäl

I ett 20-tal år pågick grannfejden i Vojakkala i Norrbotten. Den 13 maj 2008 var Esa Rano ute på sin tomt för att hämta bildäck när han överfölls bakifrån med en yxa.

Två av sönerna i grannfamiljen, då 33 och 39 gamla, dömdes till sex års fängelse för medhjälp till mord, straffet skärptes i hovrätten för en av männen. Ytterligare familjemedlemmar dömdes till fängelse. Ingen för mordförsöket.

I april i år fick Ranos advokat inte kontakt med honom och kontaktade polisen. En polispatrull fann Esa Rano död i sin säng och trodde först att han dött en naturlig död. Men vid en utökad rättsmedicinsk undersökning hittades ett kulhål i Ranos bakhuvud.

Den nu åtalade 23-åringen har inget med grannfejden att göra.