”Glöm inte att ta det lite lugnt, kungen”

NYHETER

Efter den hektiska sommaren – nu varnas han av stressdoktorn

1 av 4 | Foto: Ingen semester direkt Den 22 maj var kungen med och döpte lillsessan Estelle. Kort därpå, den 29 maj, åkte han och drottningen till Sydkorea för ett statsbesök. Efter nationaldags­firande i Stockholm, skulle Victoria firas i regnet på Öland den 14 juli. Sedan bar det av till Rivieran innan kungen skrek för sig själv och fosterlandet för att heja på handbollshjältarna i OS.

Dop, födelsedagsfirande, OS-besök och flera längre resor – kungen har haft ett härligt men stressigt sommarschema.

Inför hösten varnas han av ”Stressdoktorn”:

– Kungen, glöm inte att ta en rast emellanåt, ­säger Tomas Danielsson.

Forskning visar att ­nästan en halv miljon svenskar blir deprimerade vid den här tiden på året. När höstmörkret drar in drabbas runt fem procent av befolkningen av så kallad årstidsbunden depression.

Kan det även drabba vår energiske konung? Definitivt, menar beteendevetaren Tomas Danielsson, 61, även kallad ”Stressdoktorn”.

Brist på solljus

– Stressymptom drabbar alla, från slott till koja. Alla behöver oplanerade stunder som en avledning från det i övrigt ofta stressiga schemat.

En av orsakerna till den utbredda deppigheten på hösten tros vara bristen på solljus. Enligt Tomas Danielsson kan för mycket stress leda till sömnlöshet, kroppsliga spänningar och förlorad lust.

– Den här typen av symptom kan i förlängningen övergå i en depression. Mitt tips till alla, inklusive kungen, är att se till att lägga in planeringsfria veckoslut under hösten där man ser till att verkligen vara ledig och göra något kul med familjen.

Paus på sten

Tomas Danielssons tips till kungen är att han ska ­vara noggrann med att ta en rast emellanåt.

– Sätt dig till exempel på en sten nere vid havet och bara blunda, man behöver inte resa långt bort för att få avkoppling, säger Tomas Danielsson.

Doktorns tre tips till kungen

Glöm inte att bara vara för en stund.

Planera in återhämtning under hösten.

Prata med någon om du känner dig spänd, trött och grinig – så känner alla någon gång ibland.