Ny supergalax föder två stjärnor - om dagen

avJohn Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

"Utvidgar gränserna för vad vi kan förstå"

Nasas senaste upptäckt förbluffar forskarna.

Den nya galaxen föder så många nya stjärnor att den kallas för en "kosmisk supermamma".

– Det är väldigt extremt, säger Harvard-astronomen Ryan Foley.

Galaxen ligger 5,7 miljarder ljusår från oss - mitt i ett kluster av galaxer som forskarna nyligen upptäckt med hjälp av Nasas teleskop "Chandra", rapporterar nyhetsbyrån AP. Men det som får forskarna att jubla är galaxens produktivitet.

”Går inte att förstå”

"Supermamman" föder fler stjärnor på en dag än vad vår galax gör på ett år. Totalt åstadkommer galaxen 740 nya stjärnor om året, vilket kan jämföras med Vintergatan som bara lyckas åstadkomma runt en ny stjärna per år.

– Det här utvidgar gränserna för vad vi kan förstå, säger Ryan Foley.

Har återuppstått

Än mer förbluffande är galaxens ålder. Enligt forskarna har den varit med ett bra tag och borde därför ha dragit ner på antalet födslar av nya stjärnor.

– Den är ganska mogen, kanske sex miljarder år gammal. Vanligtvis brukar den här typen av galaxer inte göra så mycket nytt. Men nu ser den ut att ha vaknat till liv igen av någon anledning, säger Michael McDonald, som har lett studien vid Massachusetts Institute of Technology.

Osäker framtid

Men framtiden för Fenix, som forskarna kallar den nya galaxen, är osäker. Enligt forskarna är det oklart om "supermamman" kommer att fortsätta med att föda 740 nya stjärnor per år.

– Det här kan vara en kortvarig fas som alla galaxer har någon gång, säger Ryan Foley.

Publicerad: