Israel förberedda för 30-dagarskrig

Publicerad:

NYHETER

Avhoppad minister: Vi måste vara redo

Foto: ap

Misstanken om att Iran tillverkar kärnvapen har fått Israel på krigsstigen.

Landet är nu förberett inför ett storkrig mot Iran.

– Förberedelsen är för ett krig som varar i 30 dagar från flera fronter, säger den avhoppade ministern för inre säkerhet, Matan Vilnai.

Foto: afp

Israel är "mer redo än någonsin" för ett krig mot Iran, berättar Vilnai i en intervju i tidningen Maariv. Landet är också beredda att ta konsekvensen för ett eventuellt angrepp - vilket skulle kunna innebära ett blodbad med hundratals döda israeler, enligt Vilnai.

Uttalandet kommer efter flera veckors spekulationer om en eventuell israelisk attack. Israel är övertygad om att ärkefienden Iran bygger kärnvapen - trots ihärdiga löften från Teheran om att bygget är i fredligt syfte, det vill säga ett planerat kärnkraftverk.

”Mer redo än någonsin”

Israels regering har tidigare meddelat att det kan bli aktuellt med ett militärt ingripande om inte det iranska bygget stoppas av världssamfundet.

Vilnai, som numera är Israels ambassadör i Kina, har spenderat de fem senaste åren med att se över Israels säkerhetssystem. Han menar att de nu är "mer redo än någonsin" för ett krig men betonar att en attack måste koordineras med USA.

- Den enda frågan är om en konflikt är nödvändig. Krig är något som är bättre att skjuta upp och noggrant överväga, säger han, enligt AFP.

500 invånare kan dö

Enligt Vilnai är Israel även beredda på en regelrätt attack från Iran - där hundratals missiler kan falla över landet och döda uppåt 500 invånare.

– Precis som medborgare i Japan måste leva med att de har jordbävningar måste medborgare i Israel vara beredda på missiler på hemmaplan. Det är inte trevligt för de som bor här men beslut måste fattas och vi måste vara redo, säger Vilnai enligt AP.

Publicerad: