”Hans bild är fejkad”

Av: Kristoffer Törnmalm, Nina Svanberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Markovics kungabild pekas ut som bluff av grävgrupp på nätet

1 av 4
Så här berättar signaturen Stig-Britt: Den här bilden är hämtad från en tv-intervju.

Mille Markovics kungabild påstås vara fejkad.

En grävgrupp på nätet hävdar nu att kungens ansikte klippts in från en tv-intervju gjord 1976.

– Bilden är uppenbart fejkad. Jag tror och hoppas att jag faktiskt kan visa ursprungsbilden, säger användaren ”Stig-Britt” som står bakom de nya uppgifterna.

NEKADE TILL FÖRFALSKNING  Senast i lördagens Aftonbladet nekade Mille Markovic till att kungabilden skulle vara en bluff. Bildmontaget ovan är från Mille Markovics kommande självbiografi.
NEKADE TILL FÖRFALSKNING Senast i lördagens Aftonbladet nekade Mille Markovic till att kungabilden skulle vara en bluff. Bildmontaget ovan är från Mille Markovics kommande självbiografi.

Gangstern Mille Markovic var en av huvudkällorna i boken ”Den motvillige monarken”. Efteråt har han hotat att offentliggöra komprometterande bilder på kungen. I fredags publicerades en av bilderna i tidningen Expressen. Bilden dömdes då ut som manipulerad av tre olika expertföretag.

’Stulet från min video’

Nu ifrågasätts Mille Markovics kungabild också av en grävgrupp på nätforumet Flashback. Uppgifterna publiceras av användaren ”Stig-Britt” som säger sig vara säker på att kungens ansikte klippts in från en SVT-intervju med kungen och drottningen, inspelad 1976.

– Att bilden är manipulerad säger ingenting om huruvida kungen varit på strippklubb eller inte, men det visar att Mille Markovic har ljugit om just den här bilden i alla fall, skriver ”Stig-Britt” i ett mejl till Aftonbladet.

I Aftonbladet i lördags nekade Mille Markovic till att kungen skulle vara inklippt. Det vidhöll han i natt.

– Hur mycket bevis jag än lägger fram kommer någon läcka ... Från media, från Säpo, från förlaget. Det är stora resurser som är på mig, som går runt och hotar tjejerna på bilderna.

– Det är stulet från min video.

”Stig-Britts” grävgrupp, som kallar sig ”Flashbackgrävarna”, avslöjade i september att den prisbelönte naturfotografen Terje Hellesö hade fejkat flera uppmärksammade och prisbelönta djurbilder.

”Absolut möjligt”

Petter Magnusson är fotograf och photoshop-expert.

Han delar Flashback-gruppens bedömning att Markovics kungabild kan vara fejkad.

– Det är absolut möjligt, det är inte ett dugg svårt att göra. Tittar man på ansiktena så är han lite bredare och har lite mer hår. Det är saker som går att fixa till. Sedan är det mycket som stämmer, ögonen, munnen, skuggorna.

– Om man skulle uttrycka sig i en procentsats så är det över 50 procents säkerhet att den är manipulerad.

Hovets presschef Bertil Ternert välkomnar de nya uppgifterna:

– Äntligen är det någon som kollar källan i det här. Det har varit för stor tilltro till källan, säger han.

Publicerad: