Etiopien hyllar svensk diplomati

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
Carl Bildt får beröm av Etiopien.
Foto: Scanpix
Carl Bildt får beröm av Etiopien.

Rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson är över.

Först efter domen mot svenskarna kom de första hårda orden mot Etiopien från Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt – som nu hyllas.

– Det är mycket bra. Svenska regeringen har inte låtit det få för stora proportioner, säger Dina Mufti, talesman för etiopiska regeringen till Sveriges Radio.

Kritiken mot den tysta svenska diplomatin mot Etiopien har har varit stark under processen mot de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Först när svenskarna nyligen dömdes växte den svenska kritiken då Carl Bildt indirekt hotade med att dra in det svenska biståndet till Etiopien.

Den svenska diplomatin hyllas nu av Etiopien.

– Om man kommenterar för snabbt kan man dra felaktiga slutsatser. Det är bra att svenska regeringen låtit domstolsprocessen ha sin gång, säger Dina Mufti, talesperson för etiopiska utrikesdepartementet till Sveriges Radio.

Dina Mufti uppger att den etiopiska regeringen är glad över att domstolsprocessen nu är avslutad. Han markerar också att domstolarna i landet är självständiga och inte påverkas av regeringen.

Enligt Mufti kan de svenska journalisterna nu ansöka om benådning eller överklaga domslutet.

Kommer de att benådas av regeringen? frågar Sveriges Radios reporter.

– Jag har ingen aning. Men det finns många sådana färska fall, det är möjligt. Ingenting är omöjligt.

Hur snart kan de vara tillbaka i Sverige om de benådas?

– Det vill jag inte spekulera i.

Publicerad: