Folksam säljer alla aktier i Lundin Petroleum

Av: Lisa Röstlund, Olof Svensson, Leo Lagercrantz

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Aftonbladets avslöjande om Lundin Petroleum säljer Folksam alla aktier i bolaget.

Detta efter att bolagets styrelse vägrat granska de etiska ansvarstaganden i Sudan.

– Vårt beslut att sälja grundar sig på hur Lundin Petroleums styrelse och ledning valt att hantera de allvarliga anklagelser som riktats mot bolaget, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam.

Carina Lundberg Markow, chef ansvarsfullt ägande, Folksam.
Carina Lundberg Markow, chef ansvarsfullt ägande, Folksam.

Flera av Lundins Petroleums stora aktieägare har tidigare gått ut och krävt en oberoende granskning av Lundin Petroleum. Detta efter Aftonbladets avslöjande om bolagets roll i det blodiga inbördeskriget i Sudan där 12 000 människor dödades.

Aftonbladet kan nu avslöja att storägaren Folksam säljer alla aktier i bolaget, i ett pressmeddelande meddelar Folksam att "avinvesteringen kommer att genomföras på ett ansvarsfullt sätt och ska vara slutförd inom sex månader".

– Vi är engagerade i det som våra kunder bryr sig om och därför är en aktiv ägarstyrning central för Folksam. Vårt beslut att sälja grundar sig på hur Lundin Petroleums styrelse och ledning valt att hantera de allvarliga anklagelser som riktats mot bolaget, säger Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam.

Hon fortsätter:

– Folksam med dotterbolag ägde per trettionde mars 3 790433 aktier i Lundin Petroleum vilket motsvarar 1,2 procent av kapitalet.

Publicerad: