Ny massaker – 86 dödade

Av: Victor Stenquist, Camilla Sundell, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Majoriteten blev slaktade med knivar"

En ny massaker inträffade i staden Hama i Syrien i natt.

– De avrättade nästan varje person i byn, säger en aktivist till BBC.

FN:s utsända försöker nå Hama för att kontrollera uppgifterna – men hindras att nå fram.

Bland offren ska det vara framför allt finnas kvinnor och barn som dödats med gevär och knivar. Flera kroppar fick brännskador efter att gärningsmännen tänt eld på husen, rapporterar BBC.

– De avrättade nästan varje person i byn. Väldigt få lyckades fly. Majoriteten blev slaktade med knivar på ett fruktansvärt sätt, säger en aktivist i Hama till BBC.

Flera uppgifter

Uppgifterna om hur många som ska ha dödats går i sär. FN:s utsända i Syrien försöker nå fram till Hama, men förhindras av militärens vägspärrar, rapporterar Sky News. Uppgifterna förnekas av regimen.

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) med säte i London talade om 87 dödsoffer i går. På torsdagsförmiddagen sade de att siffran uppgår till minst 55.

– Det finns 49 bekräftade och identifierade offer i al-Qubair, säger SOHR-företrädaren Rami Abd al-Rahman enligt TT och uppger att ytterligare sex offer har hittats.

Enligt oppositionsgruppen Syriens nationella råd dödades 80 människor och ytterligare 30 saknas. Under torsdagsmorgonen kom ett uttalande från regimen – som anklagar "terrorister" att ligga bakom, hävdar att all medierapportering är lögn och att nio personer miste livet i Hama.

Andra massakern

Den nya massakern utfördes enligt SOHR av den regimtrogna shabiha-milisen som var beväpnad med skjutvapen och knivar efter det att reguljära styrkor bombarderat området, skriver TT.

För två veckor sedan skedde en annan massaker i staden Houla, då 108 människor dödades. Nästan hälften av de dödade i Houla var barn.
SOHR uppmanar nu SOHR att direkt besöka de områden där massakern ska ha inträffat.

– Vänta inte till i morgon med att undersöka den senaste massakern, säger SOHR-chefen Rami Abdul-Rahman uppger AP.

Sedan upproret mot president Bashar al-Assads styre började i mars 2011 befarar FN att över 10 000 människor dödats i striderna.

Enligt aktivister uppgår dödstalet till över 13 000, skriver TT.

Publicerad: