Nyheter

Läkare fick 15 000 – sjuksköterskor 1 000

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Stor ilska över orättvis julersättning på sjukhus

Det fattades julpersonal på akuten i Linköping.

En läkare fick 18 900 kronor, medan sjuksköterskorna fick 1 100 kronor för att ställa upp.

– Det är hemskt, säger sjuksköterskan Ulrika Håkansson, som själv beordrades in.

Akuten vid Universitetssjukhuset i Linköping var underbemannad under julhelgen. Därför beordrades flera sjuksköterskor att komma in och jobba. För besväret fick de 1 100 kronor utöver ordinarie lön, i tillägg för obekväm arbetstid.

"Kan inte sitta tysta"

Ett par av dem frågade efter kvalificerad övertidsersättning – men nekades.

– Beskedet blev "det har vi inte råd med", säger Ulrika Håkansson fackligt representant för Vårdförbundet vid akutmottagningen.

Flera sjuksköterskor, inklusive Ulrika Håkansson, tvingades därmed jobba mot sin vilja under julen, mot en minimal extra ersättning.

Irritationen förbyttes i ilska när de fick höra om en manlig läkare som kallades in – som fick 18 900 kronor i extra ersättning.

– Nu tror läkarna på akuten att vi strider mot dem. Men det handlar inte om det. Vad som är hemskt är att vi värderas så olika utifrån yrkesgrupp. Vi har fått vår arbetstidsförkortning borttagen, vår löneutveckling är långt under inflationen och vi jobbar kvällar och minst varannan helg. Om ekonomin är en tårta vi ska dela på kan vi inte sitta tysta och bara titta när de andra tuggar i sig allt, säger Ulrika Håkansson.

Chefen: "By the book"

Patrizia Bjerkegren, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland, låter märkbart upprörd på rösten:

– Det är förfärligt. Man blir jätteupprörd, förbannad och ledsen. Man ger och ger och ger och har en sådan pressad situation, men får inget tillbaka. Men när en läkare hoppar in finns det de här summorna att hosta upp. Det gör att man tappar all vilja att ställa upp nästa gång de ringer. Det är en förfärlig utveckling som i slutändan riskerar rasera hela vården. Man måste värna om alla grupper.

Urban Säfvenberg, chef på akuten, har förståelse för reaktionerna men uppger att läkaren fått den ersättning han har rätt till.

– Jag kan förstå att de blir upprörda. Men det här är "by the book", det är enligt gällande avtal.

Vill uppvärdera

Avtalet mellan Läkarförbundet och Landstingsförbundet gav läkaren tre gånger timlönen i ob-ersättning för att det var jul.

– Dessutom fick han dubbel ersättning eftersom han blev inringd med kort varsel. Nu sammanfaller detta och då blir det en hög summa pengar, säger Urban Säfvenberg.

Läkaren tjänade totalt 18 929 kronor under de elva timmarna han jobbade under julaftonen – drygt 15 000 kronor mer än sin normala lön.

– Vårdförbundet har ett annat avtal. Jag kan förstå att det känns orättvist. Jag vill att sjuksköterskors och undersköterskors arbeten ska uppvärderas. Att jobba på akuten är väldigt utsatt.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: