Morden på Utøya

Han jagas – av kvinnliga fans

Av: 

Carina Bergfeldt

Utvisades Den tyska kvinnan fördes från tingsrätten till häktet och sedan raka vägen till flygplatsen.
Utvisades Den tyska kvinnan fördes från tingsrätten till häktet och sedan raka vägen till flygplatsen.

NYHETER

En kvinna har gripits efter att hon försökt ta sig in till Anders Behring Breivik och hävdat att är terroristens flickvän.

Men tyskan är bara en av många som trånar efter massmördaren, som fått hundratals brev.

Och själv har han lagt ned 1 000 kronor på att hitta kärleken – i Östeuropa.

Det var rättegångens första dag och tungt beväpnade poliser synade varje människa som klev in i Oslo tingsrätt i sömmarna.

Väskor genomsöktes, vattenflaskor beslagtogs, metalldetektorer pep.

”Ska stötta min hjälte”

Mitt bland alla journalister och överlevande berättade plötsligt en blond, tysk kvinna från Stuttgart för norska TV2 att hon var i Oslo ”för att stötta sin hjälte”.

Kvinnan presenterade sig sedan som ”Breiviks käresta” och berättade för reportern att hon skrivit flera brev till Breivik, och lovat att finnas där för terroristen under rättegången.

Lagom tills dess att hon också berättat att hon bokat hotell i 14 dagar kom tre civilklädda poliser och förde bort henne.

Har utvisats

Tysk polis kontaktades och det visade sig att kvinnan gripits flera gånger även där, och är dömd för några mindre förseelser.

Hon fick tillbringa en natt i häktet i Norge innan hon utvisades till Tyskland, skriver norska TV2.

– Vi har inga uppgifter alls som tyder på att hon faktiskt skulle vara hans flickvän, säger Kjell Jan Kvarme, insatschef vid Oslos polisdistrikt, till norska TV 2.

Fått många kärleksbrev

Men kvinnan är långt från den enda som trånar efter massmördaren. Under de nio månader han suttit fängslad på Ilafängelset strax utanför Oslo har han mottagit en stor mängd kärleksbrev.

När han i november i fjol fick börja ta emot brev hade det redan kommit in mellan 200 och 300 stycken och enligt VG brevväxlar han i dag med personer från 20 länder.

Skickade 6 500 kronor

Hur många av dem som är kvinnor är inte känt, men VG känner till minst två konkreta personer:

En kvinna i USA som skrivit att hon gärna vill vara hans brevvän, och som skickade med en postväxel på cirka 50 kronor för att se om han kunde ta emot pengar i fängelset.

Massmördaren har också fått fyra brev från en kvinna i Stuttgart – det är oklart om det är samma kvinna som försökte sa sig in i rättssalen. I sina brev skriver hon bland annat att Breivik är ”stilig” och att hon gärna vill ha kontakt med honom.

Vid sidan om berömmet skickade hon även med pengar i kuvertet, 650 euro, motsvarande cirka 6 500 kronor.

Pengarna beslagtogs av polisen, men brevet lämnades över.

Vitrysk flickvän

Det är okänt om Breivik har en flickvän för tillfället.

Norska Dagbladet har tidigare bland annat träffat vitrysska Natasha, som hävdar att de två haft en romans men att han ”var en mansgris”. Tidningen har också fått bekräftat av en dejtingsajt att Breivik spenderade cirka 1 000 kronor på att få kontaktinformation till 20 östeuropeiska kvinnor.

– Han hade haft flera förhållanden med norska kvinnor och ville pröva något nytt, sa hans advokat Tord Jordet då till Dagbladet.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik