Våg av stämningar efter Facebookstarten

Av: 

TT

Vi har följt reglerna, säger Morgan Stanley, bankjätten som skötte det sociala nätverket Facebooks börsintroduktion, efter att ha blivit stämd i delstaten Massachusetts, en av en lång rad stämningar i spåren av säljstarten.

Banken avvisar kritiken i stämningen som väcktes på grund av att nätverkets förväntade avkastning skrivits ner alldeles före introduktionen i fredags.

Aktien fortsätter falla

Tvivlen på Facebook växte när dess aktier fortsatte att backa på tisdagen, då med 8,9 procent till drygt 31 dollar vid stängningsdags för aktiehandeln i New York. Börsvärdet har sjunkit från 104 miljarder dollar vid säljstarten i fredags till 86 miljarder.

En investerare som stämt teknikbörsen Nasdaq anklagar börsen för att ha hanterat introduktionen av Facebooks aktier vårdslöst.

En annan stämning är riktad mot Facebook, nätverkets grundare Mark Zuckerberg och Morgan Stanley, för brott mot säkerhetslagarna.

Dataproblem

Philip Goldberg i delstaten Maryland har lämnat in en gruppstämning på alla ekonomiska förlorares vägnar mot Nasdaq, som anklagas för att fördröjt eller på annat sätt misskött deras köporder. Ett datatekniskt problem försenade säljstarten omkring en halvtimme och senare blev orderbekräftelserna till köpare fördröjda.

Nasdaqs vd Robert Greifeld mötte investerare på tisdagen och medgav då att missgrepp förekommit. Samtidigt framhöll han att 570 miljoner aktier var ute till försäljning den första dagen.

Kommer att granskas

Turerna kring Facebooks börsnotering kommer att granskas både av FINRA, en organisation som verkar för självreglering på värdepappersmarknaden, och den amerikanska Finansinspektionen SEC, skriver Reuters.

De intresserar sig bland annat för den selektiva informationsgivningen inför introduktionen i fredags. Morgan Stanley, den bank som bar huvudansvaret för noteringen, sänkte sin intäktsprognos för Facebook strax före noteringen – utan att alla aktörer på marknaden fick veta om det.

Uppmanade att sänka prognoserna

Enligt källor till Reuters var det Facebook självt som uppmanade analytiker på Morgan Stanley och andra banker som det sociala nätverket anlitat i samband med börsintroduktionen att sänka prognoserna.

I samband med en utfrågning i den amerikanska senaten sade SEC:s ordförande Mary Schapiro att investerare generellt bör känna förtroende för de finansiella marknaderna.

– Men det finns specifika saker, avseende Facebook, som vi behöver titta på, sade Schapiro.

Publisert: