V vill slopa överskottsmål i budget

Publicerad:
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.

Vänsterpartiet vill slopa målet om överskott i de offentliga finanserna och ersätta det med ett mer modernt finanspolitiskt ramverk som siktar på balans över en konjunkturcykel och lägger till ett mål för sysselsättningen.

”Full sysselsättning måste vara det överordnande målet för den ekonomiska politiken”, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i ett pressmeddelande.

V föreslår satsningar och investeringar, delvis finansierade av en bankskatt och andra skattehöjningar, som enligt partiet kan bidra till att skapa upp till 120 000 arbetstillfällen, en tredjedel av dem i näringslivet.

V vill satsa på att bygga 40 000 nya bostäder per år och storsatsa på att miljöanpassa och renovera lägenheter från miljonprogramseran på 1960- och 70-talet.

Extra bolagsskatt

Som tidigare annonserat vill V ha en tillfällig, extra bolagsskatt på 5 procentenheter för de fyra storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB. Det ger intäkter på 3,9 miljarder på ett år, enligt partiet, och ska användas till 23 000 utbildningsplatser för unga arbetslösa samt till 20 000 sommarjobb.

V vill utveckla samverkansprogram och stöd för utbyggnad av sol- och vindenergi.

Vänsterpartiet anser att inflationsmålet ska höjas till 3 procent, från dagens 2, och att dagens överskottsmål för de offentliga finanserna ändras från 1 procent plus till balans, sett över en konjunkturcykel.

Detaljerna kommer i höst

Ett mål för sysselsättningen måste in i det finanspolitiska ramverket, anser V.

– Vi lånar inte upp mer pengar än vad regeringen gör, men vi betalar av lite mindre på statsskulden än vad regeringen gör, sade Ulla Andersson på en pressträff.

Men detaljerna i de stora jobbsatsningarna kommer till hösten.

– På våren anger man riktlinjer, sade Andersson men tillade att partiets allmänna inställning är att de som tjänar lite mer ska betala mer i skatt.

Men, enligt henne, ska ingen som har medelinkomst eller därunder, få högre skatt med Vänsterpartiets förslag.

”Farligt för Sverige”

En del av finansieringen ordnas, förutom den föreslagna extra bankskatten, genom att V vill slopa halveringen av arbetsgivaravgifter för unga samt den sänkta restaurangmomsen.

– Vänsterpartiets politik är farlig för Sverige och en mardröm för Socialdemokraterna och Stefan Löfven när Löfven ska forma sitt rödgröna regeringsunderlag, säger Tomas Tobé, vice gruppledare för Moderaterna i riksdagen.

V:s förslag är både överbudspolitik och en skattechock för företagen, anser Tobé och undrar hur S-ledaren ska kunna leva upp till att förbättra för företagen om han samtidigt siktar på att regera tillsammans med V.

TT

Publicerad: