Nyheter

”Agenten kan inte ha gjort det själv”

Av: 

Torbjörn Ek

NYHETER

MI6 har antytt att spionen självmant skulle ha stängt in sig i väskan där han hittades död.
Trehundra försök senare bevisar en expert att det skulle vara omöjligt.
– Min slutsats är att Gareth Williams antingen var medvetslös eller död innan han stoppades i väskan, säger experten enligt Sun.

LONDON I augusti 2010 hittades Gareth Williams kropp inlåst i en röd sportbag som låg i badkaret i hans lägenhet i London.
Den nakna kroppen hade redan hunnit börjat brytas ner och rättsläkare har ännu inte kunnat fastslå dödsorsaken. Representanter för Williams arbetsgivare, den brittiska spionorganisationen MI6, har hela tiden hävdat att han skulle ha kunnat stänga in sig i väskan självmant, men det överbevisades i går under en utfrågning om dödsfallet.
 

Peter Faulding, en före detta fallskärmsjägare som specialiserat sig på att rädda personer från trånga utrymmen, gjorde 300 försök att själv låsa in sig i en identisk väska, som är 81 centimeter lång och 48 centimeter hög.
– Jag skulle inte säga att det är omöjligt, men jag tror att även Houdini skulle ha haft problem med den här, säger Faulding enligt Sun.
Under utfrågningen visades en video av hur Faulding försökte vika ihop sig i väskan medan den stod i ett badkar motsvarande det som fanns i Williams lägenhet.
Men några fingeravtryck på badkarskanten, där Williams skulle ha behövt hålla i sig medan han klev i väskan, hittades inte på platsen.
 

Enligt expertvittnen skulle spionen inte ha överlevt i väskan mer än 30 minuter på grund av värmen och syrebristen. Faulding berättade hur han redan efter fem minuter började känna sig yr inne i väskan. Att Williams dessutom skulle ha kunnat släppa nyckeln till hänglåset under sin egen skinka efter att ha låst in sig beskrivs som högst otroligt.
Även en yogaexpert försökte att stänga in sig själv i väskan, men gav upp efter hundra försök.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: