”Norge bör sälja ut alla Lundin-aktier”

avSusanna Vidlund, Anders Munck

NYHETER

Norska Sosialistisk venstreparti har fått nog av skandalen

Foto: VENSTRE
TILL ATTACK Snorre Valen, miljöpolitisk talesman i regeringspartiet Sosialistisk venstre i Norge, vill att landets oljefonder säljer ut sitt innehav av Lundin-aktier.

Pressen ökar på Lundin.

Nu kräver norska regeringspartiet Sosialistisk venstreparti att landets oljefond säljer ut allt innehav i bolaget.

– Misstankarna mot Lundin Oil är obehagliga, säger Snorre Valen, partiets miljöpolitiske talesman.

Aftonbladets avslöjande om att oljebolag i Sudan har tagit hjälp av en lokal krigsherre för att köra bort civilbefolkning är ett av flera besvärande för Lundin Oil (numera Lundin Petroleum).

Bestörtning

Sjätte största ägare i företaget är den norska staten, men frågan är hur länge det förblir så. Inom regeringspartiet Sosialistisk venstre har man reagerat med bestörtning på de nya uppgifterna om Lundin. Partiet är Norges fjärde största och har flera poster i regeringen.

– Det är obehagligt så länge vi har grund att misstänka att Lundin Oil har bidragit till grova brott mot de mänskliga rättigheterna i södra Sudan, säger Snorre Valen, om norska statens ägande i bolaget.

Sosialistisk venstre kräver, precis som flera av de svenska ägarna, att det sker en oberoende granskning av Lundin så snart som möjligt. Om det visar sig att bolaget har brutit mot de mänskliga rättigheterna vill partiet helt stoppa deras verksamhet i Norge. Under alla omständigheter vill de att Lundin Oil utesluts ur Oljefonden.

Äger oljefält

– Statens pensjonsfond utland (Oljefonden) har investerat flera hundra miljoner norska kronor i Lundin. Vi vill därför även be Oljefondens etiska råd att titta närmare på detta, säger Snorre Valen.

Norge är oerhört betydelsefullt för Lundin eftersom företaget är storägare i det nya oljefältet Johan Sverdrup, som tros kunna säkra den norska oljeexporten under många år framöver.

”Norge avgör”

Om Norge skulle stoppa Lundin från att utvinna olja i landet skulle det innebära en katastrof för bolaget, enligt oljeanalytikern Kjell Aleklett.

– Norge är i stort sett helt avgörande för bolagets framtid, säger han.

Om landet drar sig ur som ägare skulle det däremot inte få lika stor inverkan.

– Men aktieägarna skulle förlora pengar och kanske skulle fler dra sig ur som ägare, säger Kjell Aleklett.