Myggen går på blodgrupp

Publicerad 2012-07-15

0-blod får flest stick

Har du 0-blod?

Då är du garanterat poppis bland myggorna.

En japansk studie visar att myggen väljer med omsorg innan de sätter snabeln i dig.

Det är skillnad på folk och folk. Vissa kan gå en hel sommar utan bett medan andra är riktiga myggmagneter. Nu kan en japansk forskningsgrupp ha hittat svaret på varför: det handlar om din blodgrupp.

Forskarna lät ett gäng hungriga mygghonor välja mellan 64 salivprover från människor med olika blodgrupper. Proverna från människor med 0-blod var ojämförligt populärast. 83 procent av myggorna landade i 0-blodsspottet – jämfört med bara 46 procent när det stod saliv från A-blodare på menyn.

"Måste ha myggmedel"

Deckarförfattaren Inger Frimansson har 0-blod och använder nästan alltid myggmedel när hon är ute i skogen. I går glömde hon det och händerna ser ut därefter.

– Just nu kliar det något infernaliskt. Jag var ute och plockade svamp och glömde smörja in mig, säger hon.

Myggen älskar henne, däremot får hon aldrig några fästingar. Kan det finnas ett samband? En högst ovetenskaplig undersökning på Aftonbladets redaktion pekar åt samma håll: De med 0-blod älskas av myggen men får nästan aldrig några fästningar.

"Är inte förvånad"

Naturhistoriska riksmuseets myggexpert Yngve Brodin kände inte till att blodgruppen spelade någon roll för myggen.

– Men jag är inte förvånad. Studien visar ju tydligt att tigermyggan gillar blodgrupp 0 bäst, skriver han i ett mejl efter att ha läst den japanska studien.

Däremot tror han inte att det är blodgruppen i sig som lockar myggen.

– Det är troligen så att människor med olika blodgrupper har olika kroppslukt och det är det som gör oss olika lockande för stickmyggor, skriver han.

Men det är inte säkert att den svenska stickmyggan har lika känsliga smaklökar som sin japanska kusin. Här saknas det nämligen studier.

– Tigermyggan är inte funnen i Sverige ännu men det är inte alls osannolikt att blodgruppen även gör skillnad för våra stickmyggor, skriver Yngve Brodin.