Nyheter

”Avgå – allihop”

Av: 

Anette Holmqvist

Elisabeth Marmorstein

Pär Karlsson

NYHETER

S-politikerns krav: Hela VU måste bort

Här flyr partisekreteraren Carin Jämtin ut bakvägen från krismötet för att medverka i SVT:s ”Agenda”.

Samtidigt kräver nu krafter i partiet total utrensning av S-ledningen.

– Hela VU bör avgå, säger Tomas Kronståhl, oppositionsråd (S) i Västervik.

Det blev en hektisk dag för den tillfällige S-ledaren Carin Jämtin. Partisekreteraren började med att sitta i TV4:s morgonsoffa och gjorde senare ett uppehåll i verkställande utskottets extrainkallade möte på S-högkvarteret i Stockholm för att på kvällen medverka i SVT:s ”Agenda”. Strax före midnatt kom hon återigen ut från VU:s möte. Trots att partiet nu står utan ordförande kom beskedet att man ännu inte vet hur Håkan Juholts efterträdare ska tas fram. VU-mötet återupptas i dag klockan 10.00.

På många håll i partiet pyr missnöjet med hur VU har skött krisen med Håkan Juholt.

– VU har skött hela den här affären så jäkla dåligt, säger en S-källa.

Upprördheten är stor både i S-distrikten och i partistyrelsen. Många är arga över läckorna till medier och att Håkan Juholt inte fick nödvändigt stöd under den värsta krisen. Andra menar tvärtom att VU borde ha gjort processen kort och fått Juholt att avgå redan i oktober efter hyresaffären.

– Vi har förlorat flera månader i tid och tempo, vi ligger snart under 25 procent i opinionen. Det hade vi inte behövt om VU agerat snabbare, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Många är upprörda

Men också längre bort från partiledningen är missnöjet stort. Tomas Kronståhl i Västervik går så långt som att kräva hela VU:s avgång:

– De har ett stort kollektivt ansvar, alla ledamöterna borde avgå. Hade Håkan fått deras stöd efter förra krisen hade det gått bra för honom. Han var den typ av partiledare som vi behövde.

S-ledningen arbetar nu efter två spår. Enligt Aftonbladets källor är det troligaste alternativet att VU tar fram ett förslag på en tillförordnad partiledare, som partistyrelsen tar ställning till när de träffas på fredag. Den personen ska sedan sitta minst fram till den ordinarie kongressen i Göteborg i maj 2013. Men VU kan också bestämma att partiet ska kalla till en extrakongress. Då får en valberedning i uppdrag att ta fram en kandidat.

Samtidigt som mötet i går pågick kom allt fler krav från tunga S-företrädare att en ny partiledare måste tas fram snabbt. Anders Johansson, kommunalråd i Sigtuna, tycker att en extrakongress vore en dålig idé.

– Vårt parti behöver snabbt få en ny ledare med brett stöd i hela partiet. Partistyrelsen måste välja en kandidat som kan sitta fram till kongressen nästa år och förhoppningsvis ännu längre så att den blir statsminister, säger han.

”En stor merit”

Margareta Winberg, tidigare vice statsminister, skulle gärna se att den nya ledaren har regeringserfarenhet.

– Det vore en stor merit, säger hon.

SSU:s ordförande Gabriel Wikström har tidigare krävt en öppen process när en ny ledare ska väljas.

– Det vill vi se 2013, men inte nu. Vi behöver en samlande kraft som väljs så fort som möjligt. Då får vi lugn och stabilitet, säger han.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter