Sköt skarpt på logement

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera allvarliga incidenter på regementet i Skövde

Granatgevär som avlossas av nyfikenhet.

Skott mot egna bilar med skarp ammunition.

Arméns internrapport avslöjar allvarliga incidenter på regementet i Skövde.

Rapporten handlar om händelser som utspelade sig i vintras på pansarregimentet P4 i Skövde.

Skott inomhus

Två soldater hade inför en övning ingen utbildning i hur man hanterar ett granatgevär. Ändå ville de testa på, inne på logementet, berättar Sveriges radio Ekot. Det ledde till att ett skott avlossades inomhus, och en eldsflamma sköt ut bakåt.

Vid ett annat tillfälle hos ett annat kompani, vid en övning i stridsskjutning, sköt soldaterna av misstag sina bilar, med skarp ammunition.

Vid ett tumult skadades en soldat av en hylsa i huvudet.

De inblandade soldaterna riskerar inga straff, eftersom händelserna inte anmälts i tid till personalansvarsnämnden.

Armén: ”Det är nedbemanningen”

Armén hävdar att de ekonomiska neddragningarna inom militären är att skylla. Med fler administrativa uppgifter på sina bord, leder det till att officerarna och plutoncheferna inte längre kan vara lika närvarande vid soldaternas utbildning, menar man.

– De som är chefer blir hårt bundna till sin dator och knappa är prio. Man måste frigöra första linjens chefer, säger Mikael Millberg, ställföreträdande chef för övnings- och skjutfältsavdelningen vid Livgardet,  till Ekot.

System Prio, som enligt försvarsmaktens hemsida kostat 2,5 miljarder kronor att lansera, infördes för att effektivisera och rationalisera bemanningen.

Värnpliktig våldtogs

Förra året anmäldes en officer vid regementet för ordervägran och för att ha missbrukat regler om flexibel. Men redan innan system Prio infördes i fjol, har pansarregementet P4 i Skövde skakats av skandaler.

Den 20 november 2008 våldtogs en kvinnlig värnpliktig av en manlig 19-årig kollega. 19-åringen förgrep sig på kvinnan då hon låg och sov inne på regementet. Mannen omplacerades, men till en grannpluton vid samma regemente. Kvinnan ska också ha ombetts att inte anmäla händelsen.

Under samma år anmäldes fyra fall av sexuella övergrepp vid P4.

I december 2007 avled 20-åriga soldaten Oskar Johansson efter att ha träffats av ett skott från en AK5:a i en skjutövning.

Publicerad: