”Gudfadern” pekas ut i vapenaffären

avAnders Johansson, Martin Ekelund

NYHETER

”De är säkra på att Milan Sevo är involverad”

DROGPOLISEN Amerikanska DEA står för Drug Enforce­ment Administration och är USA:s drogbekämpningsmyndighet. Enligt Paul ­Mardirossian är DEA övertygad om att gangster­ledaren ­Milan Sevo är in­volverad i den vapenaffär som Mardi­rossian har gripits för.

Svenska kändiskrögaren Paul Mardirossian riskerar livstids fängelse för att ha sålt vapen till Farc-gerillan.

Nu avslöjar han att amerikanska DEA misstänker att ”Gudfadern” Milan Sevo är hjärnan bakom affären.

– Det är inte konstigt med tanke på att han ringde mig senast två ­månader innan han greps, säger Sevo som tillbakavisar all inblandning.

Krögaren Paul Mardirossian var på väg ombord på ett plan i Panama den 29 april i år när amerikanska drogbekämpningsmyndigheten DEA:s fälla slog igen.

Efter ett års hårdbevakning var mannen med täcknamnet ”Hingsten” in­fångad.

– När jag greps i Panama satt jag fastbojad till händer och fötter i tre dygn, säger han från häktet i New York.

”Rent påhitt”

Han överfördes till USA och anklagades för så kallad narkotikaterrorism. Mardirossian ska tillsammans med en okänd medhjälpare ha erbjudit den terrorstämplade colombianska Farc-gerillan vapen i utbyte mot narkotika.

Ett brott som kan ge livstids fängelse.

Själv nekar han.

– Det har aldrig funnits någon vapenaffär. Det är ett rent påhitt.

Samtidigt uppger Mardirossian för Aftonbladet att DEA är övertygade om att den utpekade gangsterledaren Milan Sevo är en av de okända medhjälparna.

– De är hundra procent säkra på att han är involverad, säger han.

Lånade pengar

Själv säger han att de inte träffats på fem-sex år.

Upptakten till de anklagelser som nu riktas mot honom ska ha varit en affär han skulle göra i Grekland för några år sedan. Mardirossian lånade ihop pengar för att investera i ett olje­fartyg, men blev lurad. När han krävde tillbaka pengarna från sina affärspartners satte de honom i kontakt med en DEA-agent som utgav sig för att representera Farc-gerillan.

Här misstänker han att DEA fått upp spåret på Milan Sevo.

– Jag tror att det har att göra med att han känner dem i Grekland som jag investerade hos.

Milan Sevo nekar till all inblandning i de händelser som lett fram till gripandet av Paul Mardirossian.

– Vad Paul gjort de senaste fem-sex åren har jag ingen aning om. Att han greps under de omständigheter han gjorde och att han anklagas för de brott som jag läst om i media är för mig ofattbart.

Samtidigt kan han förstå varför DEA intresserar sig för honom.

– Om de har frågat om vem jag är och visat intresse så är det inte konstigt med tanke på att han ringde mig senast två månader innan han greps. Då sa Paul att han bara hade ”lite ­saker att avsluta” sedan skulle han komma och vila upp sig och umgås med mig ett par dagar.

Rättegång 8 februari

Aftonbladet har varit i kontakt med Christian Everdell, amerikansk åklagare som leder utredningen. Han hänvisar alla frågor till pressavdelningen.

– Vi kan varken förneka eller bekräfta personer som omfattas av den här utredningen, säger pressinformatör Carly Sullivan.

Rättegången startar den 8 februari.