Från och med i morgon ska cigaretten slockna själv

Ny standard inom hela EU

Många människor dör varje år i bränder orsakade av cigaretter.

Nu ska de bli färre.

Från och med i morgon ska alla cigaretter som säljs inom EU vara självslocknande.

Varje år dör mellan 120 och 130 människor i Sverige i bränder. Nästan en tredjedel av dödsbränderna orsakas av cigaretter.

Måste vara självslocknande

För att komma åt problemet med cigaretter som tappas, glöms eller lämnas och startar en brand har EU tagit fram en ny standard. Cigaretter som säljs inom EU måste från och med i morgon vara självslocknande.

– Glömmer du bort, tappar cigaretten eller somnar så glöder den en liten bit till sedan slocknar den, säger Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

”Farthinder” stoppar glöden

Att kravet ska komma har varit känt sedan länge, och många tillverkare har därför redan börjat tillverka och sälja cigaretter som slocknar av sig själva.

För att cigaretten ska slockna har tillverkaren lagt ”farthinder” på tre ställen på cigaretten. ”Farthindren” är ett band av tjockare papper som är några millimeter brett. För att cigaretten ska fortsätta glöda krävs det att rökaren tar ett bloss vid de här områdena. Tas inget bloss slocknar cigaretten vid det tjockare pappret.

– Den glöder en ganska kort tid innan den slocknar, säger Lundberg.

Bra resultat i Finland

I Finland har de självslocknande cigaretterna använts sedan 1 april 2010 – och där har de redan börjat ge utdelning. Antalet döda i bränder orsakade av rökning har sjunkit dramatiskt, från ungefär 28 personer varje år till 16 under 2010.

– Får vi en liknande utveckling i Sverige så är det fantastiskt bra, säger Anders Lundberg.

Publisert: