En död efter ny skottlossning i Malmö

Av: Olof Svensson, Staffan Dickson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: krister hansson

En man sköts i kväll till döds i en skottlossning på Fosievägen i Malmö.

Bara några timmar senare exploderade en kraftig sprängladdning på polisstationen i stadsdelen Fosie - där mordet begicks.

Larmet om händelsen kom klockan 18.49 efter att en person ringt polisen och sagt att han hört skottlossning utanför sin lägenhet.

– När polisen kommer dit hittar de en skjuten man i en bil, varpå de kallar på en ambulans som kör honom till sjukhuset, säger Calle Persson, informatör på polisen i Skåne, till Aftonbladet.

– Jag hörde tre smällar och nu är här fullt med poliser med automatvapen. Jag såg hur de bar ut en person till en ambulans och gav honom hjärt- och lungräddning, berättar ett vittne för Sydsvenskan.se.

Avled på sjukhuset

Mannen beskrevs till en början vara allvarligt skadad, men avled senare av sina skador på universitetssjukhuset i Malmö.

Calle Persson vill inte säga var på kroppen mannen blev skjuten eller hur många skott som avlossades, inte heller hur gammal mannen är.

En kort tid senare samlades ett stort gäng utanför universitetssjukhuset och polisen fick spärra av delar av byggnaden.

– Anhöriga och vänner tog sig till sjukhuset och det blev en viss uppståndelse, säger Calle Persson.

Polisstation sprängd

Några timmar senare, strax före klockan tre på morgonen, detonerade en sprängladdning vid polisstationen i Fosie, en kilometer från mordplatsen. Polisstationen kan ha varit bemannad eftersom den användes som sambandscentral efter mordet tidigare på kvällen.

Ett fönster samt en del av tegelbyggnaden sprängdes sönder, och polisen spärrade av en större del av gatan utanför.

Flera polispatruller och räddningstjänst fanns sent i natt på platsen, och sökte bland annat efter eventuella offer.

Polisen har säkrat spår

Polisen genomför nu en teknisk undersökning vid mordplatsen, förhör vittnen och jobbar bland annat med fordons- och personkontroller.

– Det är vapenhundar som har skickats och letar i det här avspärrade området, säger Calle Persson.

Polisen har beslagtagit bilen och har säkrat vissa spår från platsen. I nuläget vill man inte gå ut med var det är för fynd.

Åttonde dödsskjutningen

Tisdagens dödsskjutning är den åttonde i Malmö sedan maj 2011.

Senast sköts en 48-årig man till döds på Kantatgatan i stadsdelen Lindängen den 3 januari. Två dagar tidigare dödades en 15-årig pojke i Rosengård, bara några minuter in på det nya året.

Sedan några veckor finns de så kallade GOB-grupperna i Malmö. GOB står för grov organiserad brottslighet och består av åtta aktionsgrupper från hela landet med specialinriktning mot riktigt farliga, samhällshotande brott. De har tidigare bland annat satts in mot gängbrottslighet i Södertälje.

Publicerad: