Sahlin förlorade kampen om toppjobbet

Foto: Mona Sahlin vid dagens anörande.
NYHETER

Hon hade kvinnor och ungdomar i ryggen – men det räckte inte.

Mona Sahlin förlorade kampen om toppjobbet som Socialistinternationalens generalsekreterare. 

Därmed har hon gått miste om andra internationella uppdraget på kort tid.

Alldeles nyss stod det klart att Mona Sahlin, 55, som den senaste månaden kampanjat för att ta över som generalsekreterare i Socialistinternationalen, SI, gick förlorande ur striden.

Röstningen under SI:s kongress utföll till fördel för Luis Ayala, som haft jobbet i 23 år. Men förlusten var knapp - Sahlin fick 36 röster, vilket var tio mindre än sin motståndare.

– Hon fick 44 procent av rösterna, så det var jämnt. Vi hade så klart varit jätteglada om hon hade vunnit. Men det här visar att det finns ett väldigt starkt stöd för en reformering av organisationen. Det finns ett starkt stöd för en starkare och mer demokratisk global organisation, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S), även hon på plats i Kapstaden.

Kort kampanj

Mona Sahlin har hela tiden setts som en "underdog" med små chanser att vinna. En av orsakerna är att hennes kampanj bara har pågått i en månad och dessutom ses det som en nackdel att hon, liksom ordföranden Papandreou, är europé.

Enligt Carin Jämtin var det framför allt tidsaspekten som spelade in:

– Det var bara en vecka sedan SI:s kansli skickade ut Monas officiella kandidatur. Så vissa partier har bara vetat i en vecka att hon varit kandidat, säger hon.

Mona Sahlins förlust kan orsaka en kris i Socialistinternationalen. Många av de länder som ställt upp bakom henne har hotat med att genomföra kraftiga ekonomiska sanktioner eller att helt lämna organisationen om inte de efterfrågade förändringarna genomförs. SI brukar kritiseras för att vara stelbent, toppstyrd och gubbig. Bland de länder som varit tydligast i kritiken finns Tyskland.

Stöttad av Löfven

Förutom Jämtin så hade Sahlin sällskap i Kapstaden av bland andra S-ledaren Stefan Löfven, S-kvinnors ordförande Lena Sommestad och kampanjgeneralen och riksdagsledamoten Kent Härstedt.

I och med kvällens resultat kan det bli så att den svenska socialdemokratin tonar ned sin roll i SI.

– Det får vi diskutera i partistyrelsen. Vi upplever att det finns en stark vilja för förändring hos många partier, men blir det inte ett annat tankesätt och en tydligare organisation får vi också hitta andra vägar och nätverk som vi kan verka i, säger Carin Jämtin.

Bakslaget innebär att Mona Sahlin för andra gången på kort tid missar chansen till ett internationellt toppjobb. Så sent som i maj var hon en av kandidaterna till att ta över som generalsekreterare i FN-organet ILO. Då gick Guy Ryder från Storbritannien segrande ur striden.

Ända sedan Mona Sahlin avgick som S-ledare i mars 2011 har hon varit tydlig med att hon vill ha ett nytt jobb. Hon tar inte ut någon pension från riksdagen men sitter i styrelserna för Anna Lindhs minnesfond, Expo och Systembolaget.