Nu sätter LO hårt tryck på S

Foto: Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.
NYHETER

Frågan om vinster i välfärden är en rejäl huvudvärk för socialdemokratin.

Nu ökar trycket från LO – som redan beslutat om ett förbud mot vinstuttag – ytterligare.

– Vi vill påverka dom att göra en förflyttning till det vi vill se, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Efter flera uppmärksammade skandaler på privata äldreboenden blev frågan om vinster i välfärden brännhet. Inte minst för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som sedan han tillträdde har pressats med frågor om var partiet egentligen står i frågan som splittrar partiet.

S-ledaren har tidigare sagt att vinsterna i välfärden är här för att stanna, och att partiet ska lämnas besked under hösten i frågan. Men något beslut i frågan lär inte fattas förrän på partiets kongress i Göteborg i vår.

På LO-kongressen i slutet av maj stod det dock klart vad arbetarrörelsens fackliga ben tycker. LO röstade igenom ett rungande nej till vinstuttag i välfärden. Beslutet applåderades av många inom Socialdemokraternas vänsterfalang.

”Viktigt att påverka”

Om någon vecka sparkar LO igång en välfärdspolitisk utredning. En av de mest centrala delarna i den är att reda ut vad den "non-profit"-princip som kongressen röstade igenom egentligen innebär.

Gruppen leds av LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin och inkluderar företrädare från sex andra fackförbund.

Baudin slår nu fast att utredningens mål är att påverka regeringen – men framför allt socialdemokratin.

– Det är så klart viktigt för oss att påverka socialdemokratin och vart de hamnar i den frågan. De har ju en kongress i vår där frågan ska behandlas. Det är så klart att vi vill påverka dom att göra en förflyttning till det vi vill se, säger Baudin.

LO:s välfärdsutredning ska pågå under hela nästa år, men redan i december –i god tid före S-kongressen – ska frågan om vinsterna i välfärden vara löst.

– Det kongressen gav uttryck för är att man blir upprörd när man har företag som inte levererar en välfärd av god kvalitet samtidigt som man kan ta ut vinster. Det är det vi måste gå in och titta på, säger Baudin.

”Vinsten ska inte vara drivkraften”

Under Almedalsveckan i somras slog Vänsterpartiet fast att man helt vill förbjuda vinster i välfärdssektorn. Tobias Baudin vill dock inte gå så långt:

–  Jag håller med Stefan Löfven om att det viktigaste för oss inte är vinsterna. Det är i stället att man ska kunna få välfärdstjänster av hög kvalité i framtiden. Det gäller även den verksamhet som bedrivs av kommuner och landsting. I ett non-profit-företag ska vinsten inte vara drivkraften. Men om man ändå tillåts gå med vinst, vad ska få hända med den? Det är sådant vi måste titta på, säger han.

Ta fram förslag

LO:s välfärdsutredning ska förutom vinstfrågan också hantera flera andra frågor. En av dem är att ta fram ett förslag på hur en ny sjukförsäkring skulle kunna se ut. Även här är målet att påverka den sittande alliansregeringen.

– Men jag tror att möjligheterna är betydligt större att socialdemokratin lyssnar. Men vi kommer göra vårt för att påverka alla politiska partier som sitter på styrande makten, säger Tobias Baudin.