Katt räddad efter sex dygn i träd

Högdräktiga Tiffany räddades av arborist

Tiffany, 1, jamade på hjälp 24 meter upp i tallen, men varken brandkåren eller Örkelljungas parkförvaltning kunde rädda henne.

Då dök arboristen – numera katthjälten – Andreas Eriksson upp.

– Jag är trädklättrare, det var inte mer än en vanlig dag på jobbet, säger han till Aftonbladet.

Den högdräktiga blandraskatten Tiffany försvann från sitt hem i skånska Örkelljunga strax innan påsk. Katten som är van vid att vara ute måste ha blivit skrämd, så pass att hon tog sin tillflykt 24 meter upp i en tall. Efter att ha hennes matte hittade den förskräckta katten i trädet engagerades hela bostadsområdet invid parken i Tiffanys öde, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Enligt tidningen står tallen i mjuk mark som varken räddningstjänst eller kommunens parkförvaltning har haft möjlighet att komma nära med stegbilar och liftar.  

Klättrade efter katten

Tidningen kontaktade kattbeteendevetaren Susanne Hellman Holmström som ringde trädvårdaren och djurvännen Andreas Eriksson. Efter att ha sett bilderna på Tiffany i trädet bestämde han sig för att försöka få ner henne. Han packade klätterselen och åkte till Örkelljunga för att rädda henne.

– Jag har plockat ner katter tidigare, så det det var blandade känslor. Det har aldrig varit någon katt som förolyckats, men i bland blir de så stressade att de hoppar ner själva, säger han.

"Lugn katt"

Väl på plats klättrade Andreas Eriksson, som tidigare genomfört 21 katträddningar, klättrade vant upp i trädet. Från det att han stod vid tallens rot och kom ner med Tiffany i transportsäcken gick på en halvtimme.

– Jag är trädklättrare, det var inte mer än en vanlig dag på jobbet. Som tur var katten lugn, om hon är lugn i sig själv eller har den karaktären eller om det var av påfrestningen efter sex dygn i trädet, det vet jag inte.

Tiffany ville ner

När Andreas Eriksson kom upp till grenen där Tiffany satt gjorde hon inget motstånd.

– Hon satt lyckligtvis kvar på grenen och det var tydligt att den ville ner igen. Hon lät mig ta den och stoppa ner den i min lilla säck som jag firade ner till matten. Katten var väldigt utmärglad, hon var bara skinn och ben.

Efter återföreningen med familjen körde de katten till veterinären för undersökning.

Publisert: