NRA:s svar: Skamligt att politisera tragedin

NRA-toppen Wayne LaPierre bryter tystnaden efter skolmassakern.

Nu går han till attack mot vapenlobbyns kritiker – som han kallar socialister.

– De hatar NRA. De hatar personlig frihet, säger han i ett tal på en politisk konferens för konservativa.

Mäktiga National Rifle Association (NRA) har valt en lågmäld linje i efterspelet till masskjutningen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, där 17 personer dödades.

Men nu går organisationen på offensiven mot kritikerna.

– Den skamliga politiseringen av en tragedi. Det är en klassisk strategi direkt hämtad ur instruktionsboken för en giftig rörelse, säger Wayne LaPierre, vd och vice ordförande, enligt AFP.

Han talade på CPAC, en årlig politisk konferens för konservativa, utanför Washington.

”Är en politisk fråga”

Överlevande elever från Stoneman Douglas har i sin kamp för skärpta vapenlagar riktat särskilt hård kritik mot NRA och de politiker som organisationen finansierar. Eleverna har pratat om ”blodspengar”, om att ”döda” och ”nedmontera” NRA.

Wayne LaPierre anklagar ”socialister”, aktivister på den politiska vänsterkanten, och ”så kallad nationell nyhetsmedia” för att ligga bakom drevet mot NRA, skriver AFP.

– För dem är det här inte en fråga om säkerhet, det är en politisk fråga, säger vapenpampen.

Enligt honom underminerar kritikerna de amerikanska medborgarnas konstitutionella rätt att bära vapen.

– De hatar NRA. De hatar det andra tillägget. De hatar personlig frihet.

”Världens galnaste”

Wayne LaPierre är känd för att inte vilja koppla samman masskjutningar med USA:s liberala vapenlagar. Efter Sandy Hook-massakern 2012 beskrevs han som ”Världens galnaste människa” och ”vapengalning” av New York-tabloiderna Daily News och Post, med anledning av hans uttalanden på en presskonferens.

Nu lyfter han fram beväpnade vakter och andra säkerhetsåtgärder på skolorna som motmedel mot skjutningarna – men inte ökad vapenkontroll.

Han förklarar att ”ondskan går bland oss” och att dagens vapenfria skolområden är en inbjudan till ”dårar” att slå till.

– Lyssna på mig nu, och glöm aldrig de här orden: För att stoppa en ond kille med vapen, krävs det en god kille med vapen, säger han på CPAC.

Trump vill reformera

Samtidigt har president Donald Trump i veckan meddelat att han är beredd att reformera vapenlagstiftningen.

När han på onsdagen träffade ungdomar från bland annat Parkland i Vita huset tog han exempelvis upp frågan om att beväpna lärarna.

I en rad inlägg på Twitter betonar Trump att det handlar om en begränsad grupp särskilt utbildade lärare som ska ha rätt att bära vapen på skoltid, inte alla.

”20 procent av lärarna, många, skulle då ha möjlighet att skjuta tillbaka om en galning dök upp på skolan med ont uppsåt. Välutbildade lärare skulle också ha en avskräckande effekt på fegisarna som gör det här.”

”Vår historia visar att skolskjutningar i genomsnitt varar i 3 minuter. Det tar polisen och räddningsstyrkor uppskattningsvis 5 till 8 minuter att komma till brottsplatsen. Välutbildade, vapenvana, lärare/idrottsledare skulle lösa problemet omedelbart, innan polisen kommer fram. VÄLDIGT AVSKRÄCKANDE.”

”Vi ger dem en bonus”

Presidenten säger på en pressträff att han kan tänka sig ett belöningssystem.

– Vad jag rekommenderar är att de personer som bär vapen får en liten bonus. Vi ger dem en bonus.

I övrigt lyfter Trump fram tuffare bakgrundskontroller med fokus på psykisk ohälsa, en höjning av inköpsåldern för vapen till 21 och förbud mot bump stocks. Han twittrar:

”Kongressen har rätt sinnesstämning för att äntligen göra något – hoppas jag!”

Publisert:

LÄS VIDARE