Nyheter

Sorgen i djurparken

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

KOLMÅRDEN. Det ligger blommor vid det varghägn som fortfarande är öppet för Kolmårdens besökare.

En extra guide står där för att svara på besökarnas frågor.

– Det känns lite konstigt att vara så nära vargarna, säger Ann-Kristine Dahlbom som är på besök med sitt barnbarn i parken.

Det publika varghägnet ligger nära huvudentrén. Det hålls fortfarande öppet, eftersom besökarna står en bra bit ifrån vargarna, på en platå. Vargarna och människorna skiljs av med ett högt stängsel. På räcket till platån har någon lagt dit en blombukett.

– Jag har stått här hela dagen, men jag vet inte vem som lagt dit blommorna, säger den guide som placerats ut av Kolmårdens djurpark vid varghägnet för att svara på oroliga besökares frågor.

Många frågor

I dag syns vargarna tydligt från platån. Under gårdagen var de bortskrämda av alla uppståndelse.

– Det är många besökare som läst om olyckan i tidningar och hört om den. De frågar om det var här det hände, men jag berättar att det var i ett annat hägn.

Både det öppna vargområdet och det som endast personal få gå in i – där den 30-åriga vårdaren dödades – är över 4 000 kvadratmeter stora.

Vid det publika hägnet fanns tidigare två skyltar – en om vargarna, och en om de guidade turerna som hölls fram till i går. Nu är skylten om guidade turer övertäckt och en blomma har lagts ut även där.

– Vi var här både i går och i dag, man märker skillnaden på personalen. Det känns dämpat bland dem, och under delfinshowen berättade de om olyckan som hade skett under gårdagen. Jag har pratat med mitt sexåriga barnbarn Oskar om det och försökt förklara, säger farmor Ann-Kristine Dahlbom från Sundsvall när Aftonbladet träffar henne vid vargområdet.

– Det känns lite konstigt att vara så nära vargarna, men Oskar ville se dem, säger hon.

”Ska få leva”

Jan Roy koncernchef för Parks and Resorts har inte märkt av några reaktioner från besökarna efter att den 30-åriga vargguiden dödades i går.

– Det finns alltid de som är för och alltid de som är emot vargar. Den debatten fanns långt före den här händelsen. Jag har inte hört några klagomål i dag, men mitt fokus har å andra sidan främst varit på att personalen ska må bra.

Kolmården har inte heller märkt av att besökarantalet ändrats från i går till i dag. Än så länge är parkens inställning att vargflockarna ska vara kvar.

– Några vidare åtgärder får vi diskutera senare. Det enda vi tagit ställning till nu är att det inte ska vara några möten mellan vargar och människor.

Koncernchefens bild är att vargarna ska få vara kvar i parken.

– Djurparker har ju som mål att även riskdjur som varg ska få leva.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: