Fängelse för mordet på Anni

NYHETER

Dödade svenskan på smekmånad i Sydafrika

Foto: Anni Dewani.

Anni Dewani,28, dödades på sin smekmånad i Sydafrika för nästan två år sedan.

Då hade hon varit gift i 16 dagar med sin make som misstänks att ha beställt mordet på sin hustru.

Nu har en av de misstänkta männen dömts till 25 års fängelse.

Foto: SKÖTS TILL DÖDS Anni Dewani och hennes man Shrien var på smekmånad i Sydafrika när hon mördades.

En talesperson för den sydafrikanska åklagarmyndigheten säger att en av de två männen, som är misstänkta för att blivit inhyrda av den nygifte Shrien Dewani att mörda hans hustru Anni Dewani, har erkänt.

Mziwamadoda Qwabe har erkänt att han kidnappat, rånat och mördat Anni Dewani som befann sig i Sydafrika på smekmånad med sin make. I dag har sedan döms till ett 25-årigt fängelsestraff, meddelar AP.

Skjuten i nacken

Anni Dewani som hittades död under sin bröllopsresa i Sydafrika 2010.

Enligt hennes makes första vittnesmål kapades taxin som han och Anni Dewani färdades i av beväpnade män.

När bilen senare hittades i kåkstaden Khayelitsha låg den 28-åriga svenskan död i baksätet. Hon var skjuten i nacken.

Två män greps kort därefter misstänkta för mordet på svenskan.

Men även maken misstänkes för inblandning i mordet. Sydafrikanska myndigheter tror att Shrien Dewani betalade 15 000 kr för att en taxichaufför i Kapstaden skulle arrangera en "kapning" av fordonet.

Anklagelser kvarstår

Hennes kropp hittades i en övergiven taxi i Khayelitisha en av kåkstäderna i Kapstaden i november 2010. Den andre misstänkte torpeden, sydafrikanske Xolile Mngeni är fortfarande anklagad för mord. Men på grund av att han lider av en elakartad hjärntumör har han inte kunnat ställas inför rätta Parets chaufför har tidigare dömts till 18 års fängelse sedan han erkänt medhjälp, skriver AP. 

Anni Dewanis make som misstänks ha lejt de två männen befinner sig i Storbritannien i avvaktan på en utlämning. Förhandlingar om hans utlämning kommer att hållas den 18 september skriver The Telegraph.

Dewanis advokat uppger att han lider av posttraumatisk stress och måste undersökas innan det kan bli aktuellt med en förhandling i fallet. Enligt uppgifter från makens psykolog kan han ta itu med en utlämningsorder först inom ett år.