Död bebis spred ebola i Uganda

NYHETER

En tremånaders bebis uppges vara den som spridit ebolaviruset i västra Uganda.

16 har hittills dött, elva av dem deltog på den lilla flickans begravning förra månaden.

En tremånaders bebis är det första kända fallet som insjuknat i ebola i västra Uganda. Vid den lilla flickans begravning spred sig viruset till 15 personer, varav elva senare dog. Nio av dem var släktingar till flickan, rapporterar Daily Monitor.

Flickan och hennes mamma blev sjuka den 15 juli. När flickan skulle göras i ordning till begravningen tvättades och kläddes kroppen av anhöriga som då tros ha kommit i kontakt med flickans smittade kroppsvätskor.

Spridit sig till fängelse

Hittills har viruset dödat 16 personer och i går uppgavs att 176 personer har smittats. Viruset har nu också spridit sig till Kibaalefängelset, där fem personer misstänks vara smittade.

Hälsoministeriet uppmanar människor att inte åka kollektivtrafik om det inte är absolut nödvändigt och de som hanterar sjuka eller döda människor bör bära handskar och ansiktsmasker.

Sverige har beredskap

Läkare i landet säger att man kan vänta sig att fler kommer att smittas.

Svenska UD har inga restriktioner på resor till Uganda, men uppmanar på sin hemsida resenärer att hålla sig uppdaterade om läget.

I Sverige finns beredskap för att testa eventuellt smittade. Smittskyddsinstitutet, SMI, har beredskap dygnet runt för att analysera prover av misstänkt smitta.

– Tekniskt sett kan viruset sprida sig till Sverige från en infekterad människa som flyger till Sverige, men det är väldigt osannolikt, säger Andreas Bråve, enhetschef vid SMI.

– Så vitt vi har hört arbetar de väldigt effektivt nere i Uganda - de lokala myndigheterna tillsammans med WHO. De isolerar och observerar de som är smittade eller har kommit i kontakt med smittade, säger han.