Räddade 130 liv

NYHETER

Turister tackar guiden Johan, 32: Han drog upp oss på en klippa

1 av 3 | Foto: MIDDAGEN EFTER DRAMAT I tisdags träffade hjälten Johan Nilsson hela turistgruppen för att äta en middag och prata ut.

Johan Nilsson, 32, hjälpte 130 turister i säkerhet från flodvågen.

Nu kallas han hjälte av dem han räddade.

Men för Johan väntar en svår tid.

-Jag hade hela mitt liv här nere, men nu har jag förlorat allt.

Johan Nilsson har jobbat som turistguide i Thailand sedan 1997. När vattnet plötsligt försvann under turistgruppens fötter på den lilla ön Chicken Island, norr om Phi Phi-öarna insåg han att något var fel.

- Jag har aldrig sett vatten sjunka så snabbt. Och när jag såg en gigantisk våg långt ut förstod jag att det gällde att handla snabbt, säger han.

Nils Möllerström var en av turisterna i gruppen som åkt till Chicken Island för att njuta av snorkling och bad.

- Plötsligt skrek Johan "spring, spring" med ett röstläge som var skrämmande. Vi sprang alla upp på en klippa och Johan fortsatte att skrika och dra i folk tills alla var uppe. Hade han inte ropat på oss hade vi inte hunnit sätta oss i säkerhet. Då hade vi simmat i Indiska oceanen nu, säger han.

Fast i fem timmar

Turistgrupperna bestod till största delen av svenskar. De fick alla klamra sig fast på klippan i fem timmar innan båtar och helikoptrar kunde föra dem i säkerhet. Alla i gruppen klarade sig undan med skråmor och blånader.

-Inte nog med att Johan räddade våra liv, han fick oss att behålla lugnet medan vi väntade. Och när vi kom tillbaka till hamnstaden Chalong togs vi om hand på bästa möjliga sätt av Chandra Cruise och dess personal, säger Nils Möllerström.

Förlorade tre vänner

Johan Nilsson blir rörd av berömmet.

- Det är sant att om jag inte hade skrikit så hade alla inte hunnit i säkerhet. Och jag är glad för det, säger han.

Men för honom väntar nu en svår tid.

- Jag har förlorat tre av mina bästa vänner här, mitt bröllop som skulle äga rum i dag är inställt och mitt levebröd är borta. Jag vet inte vad jag ska ta mig till nu. Min fru väntar tvillingar så kanske åker vi tillbaka till Sverige innan förlossningen. Allt känns väldigt sorgligt, säger Johan Nilsson.

Mer om Asienkatastrofen

Linda Hjertén