Mäktigast i Europa

NYHETER

Populäre Juncker tar över makten i EU och EMU

Här är Europas just nu mäktigaste man – Jean-Claude Juncker, 50, från Luxemburg.

Foto: HÅLLER I KLUBBAN Jean-Claude Juncker tog plats i Luxemburgs regering innan han fyllt 30. Under de närmaste sex månaderna ska han leda EU. Juncker representerar det kristdemokratiska partiet som dominerat Luxemburgs politik under lång tid.

Vid nyår tog det välmående lilleputtlandet Luxemburg över ordförandeskapet i EU. Jobbet sköts i praktiken av Jean-Claude Juncker.

Han brukar kallas Luxemburgs enmansregering eftersom han är både premiärminister och finansminister i sitt hemland.

Men inte nog med det.

Från årsskiftet kan Jean-Claude Juncker också kalla sig ”Mr Euro”. Han är vald som förste permanente ordförande för de tolv länder som ingår i EMU. Och ska som sådan leda alla gruppens möten.

Trots att Jean-Claude Juncker, med politikermått mätt, är ung är han redan mycket erfaren.

Han är den europeiske minister som varit med allra längst. Redan 1991 satt han med vid förhandlingsbordet när Maastrichtfördraget och EMU beslutades. Och han har företrätt sitt land som premiärminister sedan 1995.

Talar flera språk flytande

Juncker brukar beskrivas som en person med stora medlarkunskaper.

–?Han har de stora ländernas öra och han talar dessutom engelska, franska och tyska flytande. Vilket är bra i det här sammanhanget, säger en person med stor insyn i EU:s politiska arbete.

Jean-Claude Juncker är populär i många läger. Han fanns länge med i diskussionerna om vem som skulle efterträda Romano Prodi som ordförande i EU-kommissionen.

Men Juncker själv avstod. Han hade lovat sitt folk att sitta kvar och hålla i EU-ordförandeskapet, var den officiella versionen.

Rykten gör gällande att den verkliga anledningen var att Juncker vill bli den första EU-presidenten någonsin från 2007. Något som hade spolierats av att sitta som ordförande i kommissionen. Den leds nu istället av José Manuel Barroso.

Spottar inte i glaset

Privat sägs Juncker vara frispråkig, utåtriktad – och en person som inte spottar i glaset.

– Han är inte nykterist direkt, men det är ingenting som luxemburgarna är bekymrade över, säger en EU-expert.

Junckers karriär har hela tiden gått spikrakt uppåt. Men den hade kunnat sluta på en vägbana 1989.

Då var han inblandad i en allvarlig bilolycka som resulterade i att han låg i koma i två veckor.

Anette Holmqvist