Rekordkrock vid Sydpolen

NYHETER

Isberg stort som Gotland på drift i Antarktis

Foto: Kollisionen mellan den flytande glaciären och isberget, som är stort som Gotland, beräknas inträffa senast på lördag. Satellitbilderna är tagna 12,15,17 och 18 april 2004.

Ett isberg stort som Gotland är på väg rakt mot en flytande glaciär vid Antarktis.

På lördag smäller det.

- Om de två gigantiska ismassorna kolliderar kommer vi att få uppleva det häftigaste kraschkalaset någonsin, säger Robert Bindshandler, forskare på Nasa.

Ett isberg lika stort som Gotland är på kollisionskurs med en flytande glaciär nära forskningsstationen Mc Murdo i Antarktis.

Det väldiga isberget är över 16 mil långt, enligt uppgifter på Nasas hemsida.

Nasas satelliter har följt isberget – som fått namnet B-15A – och forskare på den amerikanska rymdmyndigheten tror att kollisionen kommer att inträffa senast den 15 januari i år.

– Det blir ett möte mellan jättar, en mäktig och ovanlig händelse, säger Bindshadler.

Om kollisionen blir så kraftig som forskarna tror kan en stor del av glaciären komma att brytas loss.

- Det finns ingen garanti för att delar av glaciären kommer att brytas loss men det är det är den tuffaste smällen som glaciären någonsin utsatts för.

Bra för djurlivet

Isberget B-15A är ungefär 3000 kvadratkilometer stort och är ett fragment från ett ännu större isberg som bröts loss i mars år 2000.

Forskarna tror att kollisionen kan komma att visa sig vara bra för djurlivet i Antarktis. Krocken kommer förmodligen att bryta upp de tjocka lager av is som gör det svårt för exempelvis pingviner, som behöver öppet vatten för att hitta föda.

Om jättekollisionen inträffar kan det komma att hända igen.

- Tidvattnet flyttar isberget i cirklar så det kan komma att smälla igen och våra satelliter kommer att övervaka showen, säger Bindshandler.

Se själv

Karl Thor