Amerikas hemliga vapen: en sexbomb

NYHETER

NEW YORK

USA:s försvarshögkvarter planerade att utveckla en "sexbomb".

Syftet: att göra fiendesoldaterna mer intresserade av varandra än av att kriga.

Foto: Militären funderade också på att utveckla kemiska vapen.

Tanken var att göra soldaterna sexuellt oemotståndliga för varandra. Att provocera fram homosexuellt beteende bland soldaterna skulle vara ett slag mot moralen, menade USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

-Ett motbjudande men totalt icke-dödligt exempel skulle vara starka afrodisiaka. Speciellt om kemikalien också orsakade homosexuellt beteende, skrev Pentagon i förslaget från 1994, uppger New Scientist.

Vad man vet blev inget av med projekt sexbomb.

Avslöjande kemikalier

Ett annat förslag var ett biologiskt medel som gjorde "soldaterna väldigt känsliga för solljus", enligt dokumenten som hittats av the Sunshine Project, en organisation som belyser forskning inom kemikaliska och biologiska vapen.

Vidare funderade militären på att utveckla kemikalier som orsakade "allvarlig och långvarig" dålig andedräkt, som skulle avslöja gerillasoldater som försökte infiltrera civilbefolkningen.

Konstiga vapenidéer är inte ovanliga i militära sammanhang, säger en av världens främsta försvarsexperter, John Pike vid GlobalSecurity.org, till CNN.

-Man vet i förväg att hälften av idéerna är dåliga men man vet inte vilka.

Rustade fladdermöss

Under 50-talet experimenterade USA med att släppa drogen LSD från ett flygplan så att motståndarna skulle drabbas av hallucinationer.

Under andra världskriget försökte man utrusta fladdermöss med brandbomber.

-Tanken var att de skulle flyga till japanska hus, somna där och sätta eld på husen. Men när atombomberna släpptes och kriget tog slut hade de ännu inte kommit på hur. Projektet avslutades, säger John Pike.

Nu jobbar man på att uppfinna vapen som gör fienderna ofarliga utan att de måste dödas.

Fredrik Virtanen