Persson gör UD-tjänstemän till syndabockar

NYHETER

Statsminister Göran Persson pekar ut UD-tjänstemän som syndabockar för att regeringen agerade sent på flodvågen.

Han hävdar att uppgifter om drabbade svenskar fastnade på UD.

Persson är kritisk till att UD-tjänstemän inte skulle ha vidarebefordrat information redan den första dagen om att många svenskar drabbats av flodvågen.

Tidigt annandag jul inkom fax till utrikesdepartementet (UD) från den svenska ambassaden i Thailand som nämnde omkomna svenskar. Persson hävdar att den informationen inte lämnades till honom eller utrikesminister Laila Freivalds förrän på morgonen dagen efter, måndagen den 27 december.

– Det är alldeles uppenbart att fanns inkommande fax på UD som inte redovisades för oss, säger Persson.

Persson uppger att han under annandag jul via sin statssekreterare Lars Danielsson fick beskedet från UD att ”vi kan kontrollera situationen”.

Kunglig kritik

Persson tycker inte att han lägger skulden på andra utan bara berättar vad som hänt, men på frågan om hans uttalande ändå inte innebär att det är tjänstemän som gjort fel, svarar han:

– Ja, det är inte någon politiker som hanterar inkommande information.

Kungen har i en intervju med Dagens Nyheter tyckt att det var fel att regeringen inte informerat honom förrän efter ett och ett halvt dygn efter katastrofen. Persson ger honom rätt.

– Det är inte acceptabelt och det är heller inte acceptabelt att min information kom så sent.

Persson utesluter inte att UD måste organiseras om men vill avvakta med att ta ställning tills den granskningskommission som nu tillsätts är klar med sin utredning.

På UD slår man ifrån sig kritiken.

– Det har skötts som det ska på gräsrotsnivå, säger Mikael Westerlind, som är säkerhetschef och ansvarig för de som är vakthavande på UD och har jouren.

Informationen om faxen ska ha förts vidare till de fyra berörda avdelningarna, framförallt den konsulära och press- och informationsenheten. Därefter är det andra som tar vid.

– Vakthavande ringer inte till statsministern och vilken information Göran Persson har fått är inte min räjong, säger han.

Avvaktar utredning

Mattias Lentz, ordförande för Sacos personalförening på UD, är förvånad över Persson pekar ut syndabockar innan utredningen är klar.

– Vad vi vet har våra medlemmar och UD-anställda arbetat otroligt intensivt dag och natt med detta i utsatta positioner. Den granskning som kommer lär att visa att saker kunde gjorts annorlunda och kan göras bättre i framtiden, säger han.

Även den borgerliga oppositionen i riksdagen tycker det är fel av Persson att redan peka ut syndabockar.

– Det tycker jag är ett väldigt svagt ledarskap om inte det politiska ledarskapet orkar ta ansvar för den här situationen, säger centerledaren Maud Olofsson.

Peter Wallberg/TT