Kidnappad dansk hittad mördad i Irak

Publicerad:
Uppdaterad:

Hittades två dagar efter försvinnandet

Den kidnappade affärsmannen Henrik Frandsen, 35, har hittats mördad i Irak.

Danska UD underättade i eftermiddag hans fru och femårige son.

Han hittades två dagar efter sitt försvinnande, men först på onsdagen kom beskedet.

Berlinske Tidende rapporterar att danske Henrik Frandsen hittades två dagar efter sitt försvinnande den 10 april. Men först under natten till onsdagen kunde irakisk polis bekräfta mordet för danska UD.

Efter att ha underättat de anhöriga kunde utrikesdepartementet i eftermiddag bekräfta att han hittats död, men några uppgifter om när han mördades finns inte. Och irakisk polis står fortfarande utan misstänkta och motiv till gärningen.

– Polisens arbete har försvårats av den rådande situationen i Irak, uppger danska UD.

Försvann för en vecka sedan

Henrik Frandsen försvann under mystiska omständigheter för en vecka sedan. Han befarades vara kidnappad och vänner och anhöriga har in i det sista hoppats att han skulle återvända i livet. Och danska Politiken rapporterar att de danska myndigheterna samarbetat med de amerikanska styrkorna, det styrande rådet i Irak och med en sunnimuslimsk shejk i hopp om att Henrik Frandsen skulle komma till rätta.

Småbarnspappan drev en VVS-firma och var på sin tredje resa i Irak. Han åkte dit för att vara med under återuppbyggnaden av landet och hade på kort tid skaffat en rad kontakter.

– Han kunde se en potential i Irak. Det är ju ett sönderbombat land som behöver all hjälp det kan få. Han gjorde det med gott hjärta, inte för att utnyttja någon, sa vännen och affärspartnern Allan Kristiansen till danska BT tidigare i veckan.

Arbetade med infrastrukturen i landet

Tidningen har rapporterat att Henrik Frandsen planerade att arbeta med alla delar av den irakiska infrastrukturens återuppbyggnad. Han ska särskilt ha planerat för stora vattenprojekt, men också för andra VVS-projekt, asfaltering, elinstallationer, telekommunikationer och annat.

Nu sörjs Henrik Frandsen av sin hustru och femårige son hemma i danska Valby.

Före dagens besked berättade grannen Anni för BT:

– Vi är chockade. Plötsligt kommer det så nära. Det är fruktansvärt för hans familj.

Läs också:

Mattias Lundell

Publicerad: