Condoleezza Rice försvarade Bush antiterrorpolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Säkerhetsrådgivaren hörd i kongressen om 11 september

President Bush säkerhetspolitiska rådgivare, Condoleezza Rice, förhördes i flera timmar av kommissionen som utreder händelserna den 11 september 2001.
Foto: reuters
President Bush säkerhetspolitiska rådgivare, Condoleezza Rice, förhördes i flera timmar av kommissionen som utreder händelserna den 11 september 2001.

WASHINGTON

Den första utrikespolitiska order George Bush utfärdade som president var att utplåna al-Qaida, sade hans säkerhetspolitiska rådgivare Condoleezza Rice när hon vittnade inför kommissionen som utreder händelserna den 11 september 2001.

-Det fanns ingen silverkula som kunde förhindrat 11 september, sade Rice när hon utsattes för ett tidvis hätskt och flera timmar långt förhör av kommissionens medlemmar från bägge partierna.

-Vi är säkrare i dag än den 11 september 2001, men vi är inte säkra, sade hon.

Rice slog fast att president Bush hade tagit mycket allvarligt på terrorhoten från al-Qaida. Hans kritiker har hävdat att han i stället intresserade sig för Saddam Husseins öde.

-Det första säkerhetspolitiska direktiv Bush utfärdade gällde att utplåna al-Qaida. Det handlade inte om Ryssland, inte om robotförsvar, sade Rice.

När hon pressades medgav Rice att Bush före 11 september egentligen aldrig övervägde någon militär aktion mot Afghanistan, så det var kanske inte fråga om att eliminera organisationen.

-Presidenten sade till mig att han var trött på att slå efter flugor, berättade Rice. Han ville inte reagera med att skicka iväg kryssningsrobotar varje gång något hände, utan göra något stort.

-När slog han efter någon fluga? undrade demokraten senator Bob Kerrey ilsket.

-Presidenten gjorde ingenting. Hur kunde han bli trött av det? frågade Kerrey.

Rice påpekade att det inte bara var Bushregeringen som inte gjort något. Terroristerna har varit i krig med USA i 20 år men USA var inte på krigsfot mot dem, sade hon.

Otydliga uppgifter

Kommissionen försöker få klarlagt hur tydliga uppgifterna var på förhand som tydde på att terrorister planerade attackerna den 11 september.

Enligt Rice var de mycket otydliga och det fanns ingenting man kunde reagera på.

Det rörde sig om uppsnappat pladder som att en ''stor händelse är på gång, det kommer att bli mycket, mycket, mycket stort och ''det kommer attacker snart'' och liknande. Det var oroväckande men ingenting man kunde göra något åt enligt Rice.

Det som man i efterhand kan säga saknades var bättre samarbete mellan framför allt underrättelseorganisationen CIA och säkerhetspolisen FBI, sade hon. Men detta problem hade Bush ärvt från företrädarna. Det har förbättrats sedan dess, sade Rice.

Ingen förhandsvarning

Centralt har varit ett möte som hölls den 6 augusti 2001, allts en månad före 11 september, där Bush var närvarande och där han föredrogs en pm om al-Qaidas terrorplaner i USA.

Kommissionsledamoten och demokraten Richard Ben-Veniste pressade Rice hårt. Men hon höll fast vid att det handlade om en redogörelse för vad al-Qaida gjort historiskt, inte vad al-Qaida planerade att göra.

-Detta var ingen varning till presidenten, betonade hon.

Rice och Ben-Veniste munhöggs ilsket. Ben-Veniste försökte genom att avbryta Rice få klara svar: ja eller nej. Det lyckades inte.

TT-AFP

Publicerad: