Perssons nej- ministrar flyr

Publicerad:
Uppdaterad:

Pagrotsky, Winberg och Sommestad lämnar landet inför helgen

1 av 5
Pagrotsky.

Göran Persson kan andas ut.

De tyngsta nej-ministrarna flyr fältet sista veckan.

Margareta Winberg tar munkavlen till Italien och Leif Pagrotsky reser till Mexiko.

Viljan att ta på sig munkavlen har varierat bland Göran Perssons fem nej-ministrar.

Den som varit minst rädd för statsministerns partipiska är näringsminister Leif Pagrotsky. Han har gång på gång propagerat för ett nej. Medan Persson hävdat att euron leder till fler jobb har Pagrotsky hävdat motsatsen.

Flyger till Mexiko

Men några ovälkomna utspel från näringsministern de sista och avgörande dagarna behöver Göran Persson inte oroa sig för. I morgon åker Leif Pagrotsky till ett möte med världshandelsorganisationen WTO i Cancún, Mexiko.

- Det är självklart att han åker dit, han är ju handelsminister, säger pressekreteraren Monica Björklund.

Reser till Sicilien

Vice statsminister Margareta Winberg har också tagit chansen att vädra sin EMU-skepsis flera gånger. Hon reser till Sicilien på EU-möte.

- Hon ingår inte i någon kampanjledning och behöver därför inte vara i Sverige den här veckan, säger pressekreteraren Zoran Alagic.

Miljöminister Lena Sommestad skrev en omtalad debattartikel i Aftonbladet i somras där hon bland annat hävdade att barnafödandet minskar om Sverige går med i EMU.

I måndags åkte hon till WTO-mötet i Mexiko.

Följer valvakan

Kulturminister Marita Ulvskog debatterade med Marit Paulsen i slutet av augusti men har sedan dess valt att ligga lågt. Hon stannar i Sverige men planerar inga EMU-framträdanden. Vad hon gör på valdagen är ännu inte bestämt.

- Hon kommer att rösta på hemmaplan och följa valvakan bland vänner, säger pressekreteraren Hans Ånell.

Sitter hemma

Mest lyhörd för Perssons piska har nykomlingen och folkhälsoministern Morgan Johansson varit. Någon större skada kommer han inte att åsamka statsministern de sista dagarna. På söndag röstar han i Lund och ska följa valet från tv-soffan.

Elisabeth Lindham

Publicerad: