Dra fötterna åt dig – fjärsingen är på hugget

NYHETER

22 fall av stuckna badgäster

Foto: gälar anamma Fjärsingen håller till längs västkusten och är Sveriges enda giftiga fisk.

Nu är den giftiga fisken fjärsingen på hugget igen.

De senaste åren har antalet rapporterade förgiftningsfall ökat markant.

Hittills i år har 22 fall av stuckna badgäster och fiskare rapporterats till Giftinformationscentralen. Sveriges enda giftiga fisk fjärsingen är i farten igen längs västkusten.

Fjärsingen lever normalt på djupare vatten, men söker sig in till stränderna för att leka. Det är där de flesta badgäster upplever sina ofrivilliga möten med fisken, med svullna fötter eller fingrar som följd.

Varmvatten lindrar

– Doppa den skadade kroppsdelen i riktigt varmt vatten. Det lindrar smärtan, säger Bengt Carlvik vid Giftinformationscentralen.

Det är i fjärsingens gälar och främre korta ryggfena som giftet finns.

– Om såret blir infekterat, eller om man inte lyckas avlägsna resterna av gifttaggen bör man uppsöka sjukhus, säger Bengt Carlvik.

Men myten att fjärsingen är lika giftig som ett huggormsbett vill Bengt Carlvik avliva.

– Det känns som ett geting-stick, men en geting kan orsaka allergiska besvär, det har vi inte stött på vad gäller fjärsingen.

God med hollandaise

2001 fick Giftinformationscentralen 76 förfrågningar om fjärsingen, skriver GP. 2002 ökade fallen till 111 stycken och i fjol rapporterades 99 fall.

Men den fula fisken är inte giftig att äta. Fjärsingen smakar ungefär likadant som den populära sjötungan.

– Vänd den i mjöl och stek den. Servera med kokt färskpotatis och hollandaise. Till det ett vitt vin. Gärna Riesling, tipsar krögaren Erik Lallerstedt.

Andreas Johansson