Ökad konkurrens sänker matpriserna

NYHETER

Billigast i Halland – dyrast i Stockholm, visar PRO-undersökning

De svenska matpriserna sjunker. Jämfört med förra året har priset gått ned med 1,3 procent. Det visar Pensionärernas riksorganisations årliga undersökning, uppger Ekot. Prissänkningen beror på ökad konkurrens från lågprisbutiker.

Den billigaste maten finns i Halland, och Stockholm fortsätter att toppa prislistan.

Varje år genomför PRO sin matprisundersökning. 40 av de vanligaste basvarorna ingår i matkorgen, och under de senaste tre åren har priserna sjunkit.

I år kostar matkorgen 985 kronor, jämfört med 998 förra året och 1024 kronor för 2002. Årets priser har sjunkit med 1,3 procent jämfört med 2003.

Billigast i Västsverige

Det är Västsverige som har de bästa matpriserna. Halland är allra billigast – där kostar matkorgen 933 kronor. Även Södra Älvsborg och Skaraborg har låga priser.

För tredje året i rad ligger Stockholm i topp. Här kostar årets matkorg 1032 kronor. De näst dyraste matpriserna finns i Norrbotten.

PRO:s Carl-Erik Thörngren säger till Ekot att de låga matpriserna i Västsverige troligen beror på att många lågprisbutiker, som Willys, Lidl och Netto, har etablerat sig där.

Konkurrensen har ökat

Men även i andra delar av landet märks konkurrensen från lågprisbutikerna.

– Konkurrensen har hårdnat. Jag tror inte att matpriserna kommer att öka igen, möjligen inom frukt och grönt. Det kommer att bli tuffare för oss, säger Erik Schartau, butikschef på ICA Skrapan i Västerås till Ekot.

Karin Klarström