”Insiderjobb eller misstag”

NYHETER

Kriminalvårdens säkerhetschef skyller på personalen

Foto: - Vapnet kan ha kastats över muren på Hall-anstalten, säger Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetschef Christer Isaksson, men han håller det inte för troligt.

Det är personalens fel att vapnet kom in på Hall-anstalten i natt. Det är Kriminalvårds- styrelsens säkerhetschef Christer Isaksson övertygad om.

– Antingen handlar det om flera misstag, eller ett insider-jobb, säger han till aftonbladet.se.

Enligt anstaltschefen Per-Erik Palmquist kan olika besökare ha smugglat in vapnet i små delar.

Om personalen har begått misstag, så handlar det enligt Christer Isaksson om en rad misstag.

– Det är svårt att få in ett vapen på Hall, så därför handlar det om flera olika misstag, säger han.

På fackförbundet Seko, som organiserar kriminalvårdsanställda, väcker Isakssons teori hård kritik.

– Det är för tidigt att beskylla någon, säger ombudsman Claes Norrhede. Om man inte vet ska man inte förutsätta det ena eller det andra. Det är rimligt att vänta och se vad som faktiskt har hänt.

Han tycker att nattens händelser är tillräckligt omskakande för personalen, och att de inte dessutom ska behöva anklagas för det.

Men Isaksson får medhåll av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Någon eller några har, enligt honom, begått ett stort misstag.

– Att någon i personalen har smugglat in vapnet är den mest sannolika förklaringen, säger Sarnecki.

”Kan ha smugglats in i små delar”

Anstaltschefen på Hall, Per-Erik Palmquist gissar att det kan handla om en miss. Det första han tänkte på var att vapnet har smugglats in i små delar av besökare.

– Besökare visiteras, och vissa speciella fångars besökare undersöks med metalldetektor. Det borde gälla dessa gossar, säger han till aftonbladet.se.

Enligt honom borde det inte ha varit möjligt att få in ett vapen, om rutinerna har följts.

Kontrolleras inte

På Hall-anstalten sker, enligt Christer Isaksson, ingen kontroll av personalen när den går på sitt arbetsskift.

– Det finns ingen rutinkontroll, annat än kollegialt, det vill säga att man håller koll på varandra.

När personalen kommer till jobbet lämnar de ifrån sig sina personliga saker och ytterkläderna. Därefter byter de om till arbetskläder, och börjar dagens arbete.

– Det sker ingen visitation eller något sådant, säger Isaksson.

Norrtälje på väg inför nya rutiner

Fångar och besökare kontrolleras noggrant. Vissa speciella fångars besökare får passera en metalldetektor. Sedan ett halvår tillbaka finns möjlighet att kontrollera personalen på samma sätt, det vill säga som på en flygplats. Personalen skulle kunna visiteras manuellt, samt passera genom en metallbåge. För detta krävs en ansökan från anstalten, som sedan ska godkännas av Kriminalvårdsstyrelsen. Norrtälje-anstalten är hittills den enda som har sökt tillstånd för sådana rutiner. Där har de, enligt Isaksson, haft tekniska problem när metallbågarna skulle installeras. Därför har de nya rutinerna inte tagits i bruk ännu. På Kumla pågår förberedelser för att införa de nya rutinerna. Hall-anstalten har däremot inte tagit några sådana initiativ.

"Kan ha kastats över muren"

Det finns flera andra tänkbara teorier om hur vapnet skulle ha kunnat komma in på Hall, enligt Christer Isaksson. Han bedömer dock ingen av dem som speciellt sannolik.

– Vapnet kan ha kastats över muren, det kan ha kommit i ett paket, det kan ha varit inbakat i en köttfärslimpa, säger han.

Det som talar emot dessa teorier är att vapnet, paketet eller köttfärslimpan passerar en mängd kontroller innan det skulle nå fångarna. Dessutom satt Tony Olsson på en isolerad avdelning med mycket begränsad kontakt med andra avdelningar.

Skyddas av nät och barrikader

För att kasta vapnet över muren krävs att personen kan kasta väldigt långt. Dessutom är det stor risk att personalen skulle upptäcka det. Fångarna på isoleringsavdelningen har inte tillgång till rastgården, utan har en annan, som är omgärdad av nät och barrikader. Dit är det omöjligt att kasta vapnet, enligt Isaksson.

Fångarna visiteras regelmässigt efter att de varit på rastgården. Detta sker dock inte varje dag, enligt Isaksson. Personalen har bland annat hittat mobiltelefoner hos fångar, som skulle ha kunnat kastats över muren. Så teroretiskt sett skulle vapnet ha kunnat komma in den vägen.

– Ingenting är uteslutet, men det är inte det mest sannolika, säger Christer Isaksson.

Karin Klarström, Per Mattsson