"Han är inte säker någonstans"

NYHETER

Interpol: Inget land skulle vägra lämna ut Tony Olsson

Det finns i praktiken inget land som inte skulle lämna ut Tony Olsson.

- Svenska medborgare bosatta i Sverige har svårt att hålla sig kvar även om landet inte har något utlämningsavtal med Sverige, säger Börje Auvinen vid svenska Interpol.

Just nu är cirka 200 svenskar internationellt efterlysta för brott i Sverige.

De är i praktiken inte säkra någonstans i världen.

Även om Sverige har utlämningsavtal bara med EU-länderna och bilaterala avtal om utlämning med USA, Kanada och Australien är det sällan problem att få en fånge på rymmen utlämnad oavsett vistelseort.

- Teoretiskt finns det ställen, men det ska vara någon liten bananrepublik där en diktator tagit makten. Jag vet inget sådant ställe idag, säger Börje Auvinen.

Han var med då Tony Olsson greps och utlämnades från Costa Rica i juni 1999. Costa Rica är ett av många länder som saknar avtal om utlämning till Sverige och bedömdes som ”säkert” av kriminella på flykt.

Trots det gick det snabbt att få hem Tony Olsson, som då var internationellt efterlyst för polismord och bankrån.

- Där fanns inget bilateralt avtal. Men en Interpol-efterlysning skickades ut och den övertygade myndigheterna i Costa Rica, som snabbt biföll vår önskan, säger Börje Auvinen.

- Om personen är svensk medborgare och brottet har begåtts i Sverige finns ju inga skäl att inte lämna ut honom.

När Tony Olsson och hans tre kumpaner flydde från Hall natten mot onsdag skickades efterlysning ut inte bara via Interpol.

Detaljerade uppgifter om samtliga fyra lades in i Schengensystemet, vilket innebär att varenda flygplats och gränskontroll fick bilder och andra uppgifter.

- I början är det ganska hett. Då lägger man ut det brådskande till olika länder. Och när det gäller en sån här kille som Tony Olsson så har myndigheterna i de här länderna säkert själva larmat sina gränskontroller, ssäger Auvinen.

Utlämning - så fungerar det

Fler artiklar:

Caroline Olsson