Gunnar Falk utsedd till försvarare

Publicerad:
Uppdaterad:

Lång vana från tunga brottmål

Advokat Gunnar Falk, 53, har åtagit sig att försvara den 35-årige man som är misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Gunnar Falk har lång erfarenhet av brottmål – ofta från i medierna mycket uppmärksammade fall.

Advokat Gunnar Falk har utsetts till offentlig försvarare.
Foto: Tomas Bergman
Advokat Gunnar Falk har utsetts till offentlig försvarare.

Gunnar Falk har tidigare försvarat flera av landets tyngsta brottslingar. Trots att flera av fallen har varit mycket uppmärksammade har Falk hållit en lägre profil än många av sina kollegor.

Han hade på onsdagen vid middagstid ännu inte träffat sin klient.

– Men jag ska träffa honom i dag. Något förhör är ännu ej inbokat, säger Falk till TT.

Han vill inte svara på frågor om han har företrätt den misstänkte tidigare eller känner honom på annat sätt.

– Han har begärt att få mig som försvarare och jag har accepterat uppdraget, säger Falk.

Hoppade av målet mot Lasermannen

  1992 åtog han sig att försvara John Ausonius, mer känd som ”Lasermannen”, men hoppade av i april 1993. Falk var den förste av en lång rad advokater som företrädde Ausonius.

  Dessförinnan hade han bland annat företrätt Juha Valjakkas flickvän Marita i rättegången kring trippelmorden i Åmsele 1988. Valjakka dömdes till livstids fängelse för morden – och flickvännen till ett års fängelse för medhjälp.

  – Det finns hopp för Marita som människa, ett hopp som skulle ha släckts om hon dömts till ett hårt straff. Nu kan Marita snart börja leva igen, sa Falk till Aftonbladet 1989, efter att domen fallit.

Angående förordnandet som försvarare för den nu mordmisstänkte 35-åringen säger Falk att det är ett viktigt uppdrag som vilket annat som helst där det gäller en så allvarlig misstanke som mord.

– Några känslomässiga synpunkter eller reflektioner kan jag inte ha utan måste se det enbart som ett uppdrag att tillvarata min klients intressen.

Företrädde Zethraeus

  Gunnar Falk företrädde även en av de åtalade i Stureplansrättegången som inleddes i mars 1995. Så sent som i januari i år försvarade han även Tommy Zethraeus i ett mål som gällde narkotikabrott. Zethraeus dömdes till livstids fängelse för morden på Stureplan.

  Ett av Falks kännetecken är att han kraftfullt brukar kritisera polisens utredningsmetoder. Vid rånet mot värdetransporten i Bräkne-Hoby tidigare i år avsattes chefsåklagaren Tommy Clevenhult efter att hans objektivitet ifrågasatts.

En av försvarsadvokaterna var Gunnar Falk.

Rickard Westman, TT

Publicerad: