Video visar terrorattack

Foto: En militant grupp hävdar att de sköt ner Herculesplanet som flög på låg höjd från Bagdad mot Balad i nordost.Enligt uppgift omkom tio personer.
NYHETER

Den arabiska tv-kanalen al-Jazira har publicerat en video som de uppger visar en attack mot ett brittiskt Hercules-flygplan där tio personer dödades, uppger Sky News.

En av offren var en trebarnsfar från Australien.

Ett militant nätverk har tagit på sig skulden för dådet.

Enligt en talesman från tv-kanalen fick al-Jazira videofilmen av en militant grupp som kallar sig de Gröna brigaderna.

Den första bilden visar ett finger som trycker på en knapp och den andra en missil som flyger upp i luften.

Sedan följer ett snabbt klipp till en bild på ett brinnande kraschat plan som brinner på marken.

Den militanta gruppen Ansar al-Islam har tagit på sig ansvaret. Gruppen skriver på en arabisk webbsida att deras män attackerade planet ”som flög på låg höjd, och avfyrade en pansarbrytande robot mot det”, uppger Sky News.

Tiotal döda

Enligt uppgifter till Sky News fanns nio anställda från det brittiska flygvapnet och en soldat bland de omkomna. En av dem var, enligt Sky News en 35-årig trebarnsfar som ursprungligen kommer från Australien.

Amerikanska och brittiska myndigheter har bekräftat att ett tiotal personer har omkommit, men har ännu inte kunnat fastställa vad som låg bakom kraschen.

– Vi är medvetna om rapporterna om att planet har skjutits ner, men vi kan i inte dra några slutsatser innan utredningen är färdig, säger den brittiske försvarsministern Geoff Hoon i ett uttalande, enligt Sky News.

Tragedin, som inträffade då planet var på väg mellan Bagdad och staden Balad, är den enskilt största förlusten av brittiska liv i Irak sedan i mars 2003, när åtta soldater dog när i en helikopterkrasch.

Anna-Maria Carnhede