Att hängas upp i krokar kan vara livsfarligt

1 av 2 | Foto: smärtan ger en kick Patrik "Buddha" Carlsson har tryckt de sex vassa krokarna genom Caja Lennartsdotters hud och börjar hissa upp henne. Det är fjärde gången hon provar suspension. "Adrenalinkicken är svår att förklara", säger hon. Men att låta sig hängas upp på det här viset är långt ifrån ofarligt.
NYHETER

Det är inte ofarligt att låta hänga upp sig i krokar.

Man kan få nedsatt känsel, bli illamående - eller dö.

- Det verkar jättedumt, säger professor Martin Ingvar.

I gårdagens Aftonbladet berättade Lina, 21, och Caja, 26, om den nya flugan suspension. Stora krokar träs genom skinnet och därefter hängs utövaren upp i olika positioner.

"Verkar jättedumt"

Upphängningen kan vara mellan några sekunder och flera timmar.

Smärtan gör att kroppen producerar stora mängder adrenalin och endorfiner - kroppens eget morfin. När de rusar till mår vi bra.

Men att hänga upp sig i krokar för att få endorfinkickar är inget professor Martin Ingvar, expert på kognitiv neurofysiologi, rekommenderar.

- Det verkar jättedumt, säger han.

- Suspension innehåller verklig fysisk smärta. Då aktiveras hjärnans dämpningssystem och man får en smärtlindring via endorfinsystemet.

- Men efter ett tag slutar hjärnan skicka ut smärtsignaler. När vi konstaterat var det gör ont, är smärtan egentligen bara i vägen.

De negativa effekterna av suspension borde dock vara fler än de positiva, tycker han.

- Man riskerar att rycka sönder skinnet. Det kan bli infektioner och allvarliga skador på underliggande organ om krokarna sätts för djupt eller fel.

Också utövarnas egna webbsidor om upphängning listar massor av risker: kramper, yrsel, smärta, blödning, illamående, kräkningar, ärr, nedsatt känsel - samt extrem chock, medvetslöshet och död.

En krok brast

Patrik "Buddha" Carlsson hänger upp folk i krokar i Malmö. Han har själv medverkat vid cirka 75 upphängningar. Inte vid något tillfälle har någon drabbats av infektion.

- Alla mina grejer är hundra procent sterila, säger han.

- Självklart kan det vara livsfarligt om någon går ut och köper fiskekrokar och försöker hänga upp kompisen. Men eftersom jag jobbat med piercing i tretton år så vet jag vad jag gör, säger "Buddha".

Det värsta som hänt honom var att en krok en gång brast. Men mannen som hängde befann sig bara några centimeter ovanför golvet.

- Vi avbröt genast och slängde alla krokarna, säger "Buddha".

Ingrid Carlqvist