”Myndigheterna misslyckades"

NYHETER

Hård kritik i kommissionens rapport

1 av 3 | Foto: svidande kritik 11 september-kommissionens ordförande Thomas Kean presenterade tillsammans med vice ordföranden Lee Hamilton sin slutrapport på torsdagen.

USA förstod inte faran med al-Qaida förrän det var för sent.

Myndigheterna var därför mycket illa förberedda när kaparna slog till den 11 september 2001.

Det slår kommissionen fast i den slutrapport som presenterades i dag.

– Kaparna behövde egentligen bara lura säkerhetsvakterna på flygplatsen, skriver utredarna.

Det största misslyckandet var bristen på fantasi, skriver 11 september-kommissionen i rapporten om terrordåden i USA 2001 som tagit två år att sammanställa.

Den 570-sidor långa rapporten lämnades på torsdagen över till USA:s president George W Bush, som sade att han kommer att studera den:

– Där regeringen behöver agera, ska vi agera, sade han, rapporterar BBC:s nätupplaga.

Revirtänkande

En halvtimme senare presenterades rapporten offentligt på en presskonferens. Revirtänkande och antagonism nämns av kommissionen som en del av bakgrunden till att terrordåden kunde genomföras. ”Attackerna den 11 september var en chock, men de borde inte kommit som en överraskning”, skriver kommissionen i rapporten.

Islamistiska extremister hade gett många varningar för att de skulle döda amerikaner, utan urskiljning och i stora antal, fortsätter de. Även om Usama bin Laden inte fanns som ett hot förrän i slutet av 1990-talet, hade den islamistiska terrorismen vuxit under årtiondet.

Misslyckanden på flera områden pekas ut. Bland dem nämns:

Ineffektiv diplomati.

Man upptäckte inte falska pass.

Man granskade inte namnlistor.

Man delade inte information mellan myndigheterna.

I rapporten riktas kritik mot underrättelsetjänsten och polisen, men även mot kongressen, presidenterna Bill Clinton och George W Bush, och andra inblandade.

– Vi tror inte att ledarna förstod allvaret i hotet, skriver man.

Ny stor attack kommer

Även om det amerikanska folket är säkrare i dag är faran inte över.

– Alla experter vi har talat med säger att en ännu större attack är möjlig och troligtvis kommer, säger kommissionens ordförande Thomas Kean.

För att man ska undvika terrordåd i framtiden föreslår kommissionen bland annat organisationsförändringar:

En ny superchef för CIA och de andra 14 underrättelsetjänsterna. Denne chef ska leda en organisation som sysselsätter ett par hundra personer.

Ett nytt antiterroristcentrum som samordnar verksamheten vid de olika underrättelseorganisationerna, då det bland annat var revirtänkande och antagonism som förstörde CIA och FBI:s chanser att stoppa terroristerna.

En ny organisation inom kongressen som bättre kan överblicka och kontrollera underrättelseorganisationernas arbete.

– Vi måste förbereda oss och vi måste agera. al Qaida och deras allierade är sofistikerade, tålmodiga, disciplinerade och blodtörstiga, säger Kean.

Bakslag för Bush

Rapporten, som läggs fram samtidigt som kampanjerna inför presidentvalet i november inleds, kan betyda ett bakslag för Bush.

Bland annat pekar rapporten på att Bush gick i krig mot Irak i tron att Irak hjälpt 11 septemberterroristerna, när det i själva verket var Iran som hjälpte dem.

Läs mer

Fakta: 11 september-kommissionen

Tove Wennergren, TT