700 kameror ska övervaka hela Sverige

NYHETER

Digitala bilder från hela landet kommer att skickas till en centralstation i Kiruna

Vägverket ska sätta upp 700 digitala hastighetskameror.

Hela Sverige kommer att övervakas från en datacentral i Kiruna.

Foto: Claes Tingvall på Vägverket säger att bara de som vill köra för fort kommer att drabbas.

När den nya tekniken tas i bruk tros antalet fotograferade fartsyndare öka lavinartat. Beräkningar visar att 400 000 fortkörare kommer att registreras. 2003 fotograferades 10 000.

- Vi gör inte det här för att sätta dit en massa människor. Det är naturligtvis fråga om en trafiksäkerhetsåtgärd, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

Skylt ska varna

Han är noggrann med att påpeka att kamerorna alltid ska sättas upp tillsammans med en skylt som berättar att kameran finns.

- Bara de som struntar i skylten och verkligen vill köra för fort drabbas, säger Claes Tingvall.

I dag finns 330 kameraholkar. Men de flesta är tomma eftersom det bara finns 49 kameror. Digitalkamerorna ska bli 700 stycken. De kommer att kunna ta 250 bilder varje dag. Bilder från hela Sverige kommer att skickas till en centralstation, som troligtvis ska placeras i Kiruna.

Planerna finns i en proposition från näringsdepartementet som riksdagen ska ta ställning till i höst. Men ett kontrakt är redan skrivet mellan Vägverket och Rikspolisstyrelsen. De två myndigheterna delar på kostnaden för projektet, som blir 425 miljoner kronor. Polisen kommer sköta bevakningen och granskningen av bilderna.

Slipper hämta korten

- Det kommer att underlätta vårt arbete avsevärt, säger Ivar Laks, byrådirektör på Rikspolisstyrelsen.

Med det nuvarande systemet har polisen varit tvungna att hämta varje kameras minneskort för granskning. Nu blir det arbetet ett minne blott.

Joakim Andersson