Nu är Kubasvensken hemma i Sverige - efter 2,5 år

NYHETER

Advokat Peter Althin: Regeringen har agerat sanslöst fegt

1 av 2 | Foto: Peter Althin är ombud för Ghezali.

Mehdi Ghezali klev ut på Skavsta flygplats som en fri man i går strax efter 18.

Då hade han tillbringat knappt åtta timmar i en läderfåtölj ombord på regeringens lyxiga jetplan.

Kostnad för resan: över en kvarts miljon kronor.

Mehdi Ghezali spärrades in på Guantánamo i början av 2002.

I går förmiddag, svensk tid, frigavs han.

Fem personer hade rest med regeringens Gulfstream G4 till Kuba för att hämta Ghezali. Två anställda från Säpo, en psykiatriker och två UD-tjänstemän.

Pris: 600 000 kronor

Den faktiska kostnaden för en flygtimme i Gulfstream är 40 000 kronor. En flygning till Kuba tur och retur kostar alltså över 600 000 kronor. Men flygvapnet debiterar bara hälften. Det visar en beräkning som Dagens Nyheter gjorde häromåret. Flygvapnets faktura till UD lär landa på drygt en kvarts miljon kronor.

Regeringsplanet har plats för 7-8 personer. Det flyger på upp till 13 000 meters höjd med en hastighet på 0,88 mach (88 procent av ljudets hastighet). Det kan jämföras med trafikflygets 10 000 meter och 0,8 mach.

Planet stod startklart när Mehdi Ghezali överlämnades inne på Guantánamobasen på Kuba. Han fördes omedelbart ut och flögs direkt till Sverige.

- Det var överläggningar in i det sista. Men för en vecka sedan stod det klart att han skulle släppas, säger utrikesminister Laila Freivalds.

Skadeståndskrav

Peter Althin, ombud för Ghezali, tycker inte att regeringen ska slå sig för bröstet.

- Regeringen har agerat sanslöst segt och fegt. Den kunde ha visat mer civilkurage - genom att till exempel kalla hem den svenska ambassadören från Washington.

- Jag utesluter inte att vi riktar ett krav på skadestånd ex gratia mot den svenska regeringen, säger han.

Han tror att ett beslut från den amerikanska högsta domstolen kan ha skyndat på frigivningen. I förra veckan slog den fast att Guantánamofångarna hade rätt att få sin sak prövad i en civil domstol. Men det förnekas av en talesman för det amerikanska försvaret:

- Beslutet att frige den internerade svensken kom långt innan Högsta domstolens beslut.

De hämtade hem Mehdi Ghezali

Kerstin Danielson