Polisen: Det var klart när vi kom

NYHETER

Svenska polisen visste i förväg att den polska insatsstyrkans planerade tillslag.

Men struntade i det.

- När vi kom var allt klart, säger Christer Sjöblom vid Södertörnspolisen.

En timme innan den polska insatsstyrkan grep tre personer i Vårberg förvarnades den svenska polisen - av insatsstyrkans ledaren Krzysztof Rutkowski själv.

Klockan 20.20 i onsdags kom han tillsammans med byggföretagaren till polisstationen i Västberga. De informerade stationsbefälet om utpressningen och den planerade aktionen - att Rutkowskipatrullen tänkte gripa utpressarna senare under kvällen.

Ville ha ett alibi

- Jag bad den svenska polisen om hjälp. Polismannen jag talade med verkade förvånad. Han sa att det är katastrof hos den svenska polisen just nu och att de inte har resurser att hjälpa oss, säger Krzysztof Rutkowski.

Polisens talesman Christer Sjöblom bekräftar att ledaren för insatsstyrkan kom till polisstationen före tillslaget och informerade polisen om sin planerade aktion:

- Vi sa till honom att vi inte kan tänka oss delta i ett sådant organiserat tillslag, säger Christer Sjöblom.

- Jag tror inte att de ville ha hjälp på riktigt. De filmade ju allt, och det skulle inte vara lika bra bilder om det var svenska polisen som grep utpressarna och inte de själva. De ville snarare ha ett alibi när de kom till polisstationen, som jag uppfattade det, säger han.

Låg färdigpacketerade

När företagaren och Rutkowski nekades hjälp från polisen gjorde de en polisanmälan och gick i väg för att utföra aktionen.

Polisen gjorde inga försök att stoppa dem utan skickade senare en radiobil till byggföretagarens adress.

- När vår radiobil kom till adressen låg tre män på marken, alla tre färdigpacketerade med handbojor. Fyra män i kamouflageuniformer stod bredvid och så några fotografer som filmade allt, säger Christer Sjöblom.

Först då skickade polisen åtta bilar till platsen. Elva personer greps, däribland fem medlemmar ur den polska insatsstyrkan.

- Det var svårt att ta reda på vem är vem, så vi sopade in hela gänget.

Tidigare:

Mira Micic