Trumps vikt räknas som fetma – men han är i ”god hälsa” enligt läkaren

avJenny Rydberg

NYHETER

Donald Trump lider av fetma, men har en god hälsa i övrigt.

Det visar en ny läkarundersökning av presidenten.

– Det är min övertygelse att presidenten fortfarande har en bra hälsa, säger hans läkare Sean Conley.

Donald Trump har gått upp ett par kilo sedan fjolårets läkarundersökning. Det gör att hans BMI nu är över 30, vilket räknas som fetma.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

Redan vid förra årets läkarundersökning visade det sig att presidentens kolesterolvärde var högt. Den nya läkarundersökningen visar att presidenten har fått en högre dos av den medicin han använder för att sänka kolesterolvärdet och jämfört med förra årets undersökning har hans värden gått ner, skriver CNN.

Mycket friterat mat och rött kött

Presidenten är känd för att ha ett gott öga till läsk och snabbmat och han har tidigare fått uppmaningar från läkare att gå ner i vikt för hälsans skull. Personer i presidentens närhet säger att han regelbundet äter friterad potatis och rött kött. Han har dock börjat äta lite mer fisk på senare tid. Träningen har presidenten inte kommit igång med, trots läkarnas uppmaningar om mer fysisk aktivitet.

Presidenten väger nu 110 kg, visar läkarundersökningen, och han är 190 centimeter lång. Det innebär att hans BMI nu ligger på 30.

– Även om BMI inte är ett perfekt sätt att utreda en persons hälsa på, så ökar risken för hjärtproblem avsevärt om man lider av fetma och har andra riskfaktorer, säger Sanjay Gupta, läkare och medicinreporter på CNN, till tv-kanalen.

Skulle klara ny mandatperiod enligt läkare

Med sina 72 år har presidentens fysiska förmåga att mäkta med ytterligare en mandatperiod ifrågasatts. Nästa år, 2020, är det dags för nästa presidentval i USA. Men enligt Donald Trumps läkare är presidentens hälsa inget problem. I fjol skämtade Donald Trumps dåvarande läkare Ronny Jackson om att presidenten kanske skulle kunna leva tills han blev 200 år gammal, om han la om sin kost.

– Det är min övertygelse att presidenten fortfarande har en bra hälsa, säger den nuvarande läkaren Sean Conley i ett uttalande efter den nya läkarundersökningen, rapporterar BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Hälsa

Medicin

AB Voice