Brexit skjuts inte upp – parlamentet vill att May omförhandlar utträdesavtalet

avJenny Rydberg

Det brittiska parlamentet har röstat ner ett förslag som hade kunnat resultera i att brexit skulle kunna skjutas upp.

Parlamentet röstade för ett ändringsförslag som rör nödlösningen om Nordirland – och kräver att Theresa May omförhandlar utträdesavtalet.

Under tisdagskvällen röstade parlamentet nej till ett tilläggsförslag från Labours Yvette Cooper. Tilläggsförslaget innefattade att Theresa May skulle få fram till slutet av februari på sig att förhandla fram ett nytt avtal. Om parlamentet då inte hade godkänt avtalet skulle parlamentet, enligt tilläggsavtalet, ha en möjlighet att be EU om ett framskjutet utträde.

Men förslaget röstades ner i en omröstning som slutade 321–298.

Kräver att May omförhandlar avtalet

Parlamentet har också röstat ja till Graham Bradys ändringsförslag, som kräver att nödlösningen om Nordirland ska ersättas med ”alternativa arrangemang”, detta för att undvika en hård gräns.

Röstningen om ändringsförslaget slutade med 317–301. Såväl DUP som Konservativa partiets brexitförespråkare stöttade ändringsförslaget.

Theresa May måste därmed göra ett nytt försök att omförhandla utträdesavtalet.

EU: ”Inte förhandlingsbart”

Men enligt EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk är inte en diskussion om ”alternativa arrangemang” möjligt.

– Utträdesavtalet är och fortsätter att vara det bästa och det enda sättet att säkerställa ett ordnat utträde ur EU för Storbritannien. Nödlösningen med Nordirland är en del av utträdesavtalet och utträdesavtalet är inte förhandlingsbart, säger han i ett uttalande, enligt Reuters.

Under tisdagskvällen röstade parlamentet också ja till ett förslag om att försöka utesluta ett avtalslöst utträde, den omröstningen resulterade i 318–310. I förslaget framgår det inte hur detta ska gå till.

ARTIKELN HANDLAR OM