Misstänkt hedersmord kan ge livstid

avTT

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
När rättegången avslutades på onsdagen i Vänersborgs tingsrätt yrkade åklagaren på livstids fängelse för den man som misstänks för knivmordet på sin hustru. Arkivbild.

Mannen misstänks att med kniv ha mördat sin fru inför parets gemensamma barn. När rättegången avslutades i Vänersborgs tingsrätt yrkade åklagaren på livstids fängelse, med hänvisning till att dådet var hedersrelaterat.

Det var en natt i juli som polisen larmades till familjens bostad i en ort i Dalsland. Kvinnan var då så svårt knivskuren att hennes liv inte gick att rädda. Mannen greps och häktades senare, misstänkt för mord på sin hustru.

Ingen psykisk störning

Under utredningens gång har mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den slår fast att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning, varken under det brott han misstänks för, eller när undersökningen gjordes.

På rättegångens sista dag yrkade kammaråklagare Carin Pedersen att mannen ska dömas till livstids fängelse.

– Dels är det riktat mot en kvinna i hennes hem, det har kommit överraskande så hon har haft svårt att värja sig mot angreppet och våldet har varit hänsynslöst och rått, enligt min uppfattning, säger Carin Pedersen till TT.

Parets gemensamma barn ska också ha bevittnat attacken och försökt att förhindra våldet mot mamman, enligt Carin Pedersen.

Hedersrelaterat

Det ska enligt åklagaren finnas ett hedersrelaterat motiv, att det finns stöd för mannens våld i en så kallad hederskultur.

Det är också ett av åklagarens argument till att mannen ska dömas till lagens strängaste straff.

Mannen står även åtalad för ofredande mot barnen, som enligt utredningen blev vittnen till dådet.

Mannens advokat ville på onsdagen inte ge några kommentarer, men i tidigare förhör har mannen sagt att han inte minns något av händelsen och att han nekar till brott.

Om en vecka faller domen i Vänersborgs tingsrätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dalsland

Mord