Snöovädret fortsätter – påverkar trafiken på flera håll

Totalstopp efter lastbilskaos på E4

avAdam Westin, Jamshid Jamshidi, Sebastian Laneby

Många trafikolyckor har inträffat på flera platser i Sverige under söndagen.

Både SMHI och polisen varnar för väglaget.

Stora mängder snö har dragit in – och det är bara början.

– Det här snöfallet väntas hålla i sig under hela söndagen och måndagen, och delvis under tisdagen, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Efter lunchtid på söndagen började rapporter om trafikolyckor i snöovädret hagla in.

Det rapporteras om flertalet incidenter i bland annat Skåne, Jönköping, Dalarna och Västra Götaland.

Bland annat var fyra bilar inblandade i en lättare krock på E6 utanför Varberg och vägen stängdes av under en dryg timme.

Laddar Live Upplevelse

”Det är farten som dödar”

I Dalarna inträffade tre trafikolyckor på kort tid kring lunch och åtminstone en tros vara halkrelaterad – en singelolycka på E45 vid Kättbo sydväst om Mora.

– Det gäller att respektera att det är vinter, även om man har vinterdäck är det inte som att köra på sommarvägar. Håll avståndet är den generella regeln, det är farten som dödar, säger Mats Öhman vid polisens ledningscentral.

På riksväg 66 nordväst om Ludvika har det skett en frontalkrock. I den ena bilen färdades två vuxna och två barn, som alla förts till sjukhus. Skadeläget är oklart men de uppges ha varit vakna och talbara när de fördes till Falu lasarett.

Lastbil backade på E6

Vid 14.46 rapporterade polisen om att en lastbil kört fast och börjat backa bakåt på E6 vid Torp i Uddevalla.

– Han har kört i väggrenen bakåt, men det är ju förenat med livsfara med tanke på den begränsade sikten och det rådande väglaget, säger Christer Fuxborg vid polisen.

Enligt vittnesuppgifter har föraren gjort så i 1-2 kilometer.

– Vi är framme med en radiobil nu, så här kan han inte hålla på. Vi får se vad som händer när de väl har pratat med den här utländska chauffören, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen.

Senare meddelar Johan Ljung vid polisen att flera lastbilar har problem med att ta sig fram i området.

– Det snöar rätt rejält och lastbilarna kommer inte upp. Det bildas snökanoner vid vattnet vilket ställer till det.

Även längre upp i landet har lastbilar problem.

Då handlar det om E4 i höjd med Hudiksvall där det råder totalstopp under söndagskvällen.

Flera personer har hört av sig till Aftonbladet och vittnat om kilometerlånga köer.

SMHI klass 1-varnar

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall på många håll i södra Sverige: Skåne, Blekinge, Kalmar län, Värmland, Dalsland och området mellan Vänern och Vättern.

Hittills har det snöat tre till fyra centimeter snö på flera platser i landet. Men under de närmsta 24 timmarna väntas kraftig snö vräka ner över främst två områden.

1 av 5 | Foto: NIKLAS HAGMAN
Trafikolycka i Ludvika.

Tung snö

Ett djupt lågtryck från Nordsjön orsakar mycket nederbörd och mildare luft över Götaland. I de sydöstra delarna av Götaland beräknas uppemot 20 centimeter tung och blöt snö falla. Längst i söder kan snön övergå till regn.

– När snön är blöt efter inslag av regn så kan den bli tung, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Även mild luft kommer dra in över Skåne, Hallands län och de västra delarna. Det leder till att temperaturen kan skifta mellan plus- och minusgrader – och orsaka besvärligt väglag.

– De platser i södra Götaland där det är barmark, alltså ingen snö på vägen, och minusgrader på ytan så kan det bli halt vid regn, säger Sjöstrand.

Drar österut

Mellan Väster och Vänern väntas mellan 10–20 centimeter nysnö falla, och vindarna från sjön kan orsaka besvärliga snödrev.

Under söndagen väntas nederbördsområdet slå till mot Svealand genom att först röra sig upp mot västra delarna som Värmland och Dalarna, och sen mot de inre delarna av Svealand.

– Och fram mot kvällen kommer det att röra sig mot de östra delarna av Svealand och södra Norrland.

Snöovädret håller i sig – och fortsätter att sprida sig i nordostlig riktning.

– Till i morgon så sträcker sig snöområdet till Jämtand och norra Götaland, och i de södra delarna av Götaland kommer det vara mer regnblandat snö. Temperaturen kommer att ligga mellan noll grader till ett plus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI

AB Voice

Varberg

Skara